Hrvatski radio

Radio Split

49. Dani hvarskog kazališta o Hrvatskom narodnom preporodu

10.05.2022.

09:24

Autor: Mladen Vuković

Plakat Dana hvarskog kazališta

Plakat Dana hvarskog kazališta

Foto: KK Split / KK Split

Nakon dvije godine zasjedanja u listopadu, 49. Dani hvarskog kazališta ponovno se održavaju u tradicijskom svibanjskom terminu. U organizaciji HAZU, Književnog kruga Split i Grada Hvara, od 11. do 14. svibnja u Hvaru će četrdesetak povjesničara umjetnosti, kroatista i publicista ove godine govoriti o temi Hrvatski narodni preporod i njegovo nasljeđe. Znanstveni skup će početi u četvrtak u 9 sati predstavljanjem Zbornika radova s prošlogodišnjih 48. Dana hvarskog kazališta s temom Biografsko i autobiografsko u hrvatskoj književnosti i kazalištu.

U popratnom programu, Dramska amaterska družina Pučkog otvorenog učilišta Vodice otvara 49. DANE HVARSKOG KAZALIŠTA u srijedu 11. svibnja u 21 sat u Hvarskom kazalištu. Monodrama poetskog teatra Penelopa ili Tko to tka, u režiji Zdravka Todorovića i izvođenju Anđele Fržop, nastala je povodom stotog rođendana naše velike pjesnikinje Vesne Parun, prema njezinoj biografskoj knjizi Moj život u 40 vreća, a uvrštena je i na repertoar 62. Festivala hrvatskih kazališnih amatera. 

U najstarijem hrvatskom kazalištu u četvrtak 12. svibnja u 21 sat zagrebačka kazališna grupa DocKaz Teatra Thalassa predstavlja se autorskim projektom Skica za predstavu "Majčin dan" , prema tekstu Borisa Senkeras, autorica Dubravke Crnojević Carić i Tijane Pavliček. 

U petak, 13. svibnja u 21 sat je pjesnička večer akademika Luka Paljetka. Stihove govore Milan Lakoš, Tanja Miličić i autor, a Paljetkove uglazbljene stihove pjeva Darko Matičević.

U privitku je PDF dokument s popisom svih predavanja na znanstvenom skupu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.