Hrvatski radio

Radio Split

5. međunarodni festival arheološkog filma

07.11.2018.

11:29

Autor: Mladen Vuković

5. međunarodni festival arheološkog filma

5. međunarodni festival arheološkog filma

Foto: - / -

5. međunarodni festival arheološkog filma Split (MFAF) održat će se u četvrtak i petak 8. i 9. studenoga 2018. u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Festival je u prethodna 4 izdanja pohodilo 1600 posjetitelja, otvorenje je u četvrtak u 18 sati, ulazu je besplatan.

Posebnost Festivala čine kvalitetna festivalska selekcija filmova s temama iz područja arheologije i kulturne baštine u kombinaciji s jedinstvenim ambijentom muzejske zgrade na splitskim Mejama koja samo za tu prigodu, na dvije večeri postaje kino-dvoranom. Filmovi se prikazuju na velikom filmskom platnu, a impresivna središnja izložbena muzejska dvorana s površinom od 1000 m2 ispunjena srednjovjekovnim spomenicima i mnogobrojnom publikom postaje uzbudljiva festivalska pozornica.

U proteklih osam godina u sklopu festivalskog programa prikazano je ukupno 45 filmova koji su u Splitu imali svoje regionalne ili hrvatske premijere, a ne mogu se vidjeti u redovnoj distribuciji. MFAF je od svog prvog izdanja, 2010. godine član udruge FEDARCINE, koja dugi niz godina održava slične festivale u zemljama Europske unije.

Ove godine, splitski festival ugostit će direktore čak četiri vodeća europska festivala arheološkog filma, okupljenih u FEDARCINE. Riječ je o Dariu di Blasiju, dugogodišnjem direktoru «Rassegna del Rovereto», sadašnjem umjetničkom direktoru Arheološkog festivala u Firenci, Adrienu Berthou, predstavniku Festivala ICRONOS, Memi Spyratou, direktorici atenskog Festivala AGON i Marcu Azemi, direktoru «Rencontres Archeologiques de la Narbonnaise». Treba spomenuti da je francuski ICRONOS uz atenski AGON, najstariji europski festival arheološkog filma s tridesetogodišnjom tradicijom održavanja.

Ovogodišnje izdanje MFAF-a uistinu je po mnogočemu posebno. Jubilarnom izdanju splitskog filmskog festivala s osmogodišnjom tradicijom održavanja, Ministarstvo kulture RH dodijelilo je oznaku Europske kulturne baštine kojom se u čitavoj Europi tijekom 2018. obilježava kulturna raznolikost. „Okrugli“ broj izdanja splitskog festivala, povod je dolaska brojnih posebnih gostiju. Uz već spomenute direktore vodećih europskih festivala arheološkog filma, petom MFAF-a prisustvovat će i brojni redatelji i članovi produkcije filmova u službenoj festivalskoj selekciji kao i dvojica stranih predavača, g. Gérard Sabatier iz Zavoda za istraživanje dvorca Versailles i g. Michel Huynh, glavni kustos Muzeja Cluny, obojica vrhunski stručnjaci u svojim područjima, koji će obogatiti popratni program festivala i splitskoj publici predstaviti dvije vrlo različite ali podjednako aktualne teme iz područja očuvanja i prezentacije kulturne baštine.

Peto izdanje MFAF-a donosi uzbudljivu selekciju od 11 dokumentarnih filmova iz čak osam zemalja – Armenije, Francuske, Hrvatske, Irana, Jordana, Poljske, Španjolske i Turske. Kroz ukupno šest sati vrhunskog dokumentarnog programa, MFAF vas vodi na uzbudljivo putovanje hladnim sjevernim morima, sve do toplog juga Francuske, preko udaljene Anatolije i Armenije do najudaljenijih sibirskih krajeva. Pripremite se za istinsku arheološku avanturu.

U Splitu nas očekuju dvije svjetske premijere, hrvatskog filma „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ i francuskog filma „Caveirac, ponovno pronađeni dvorac“, uz domaću premijeru pet dosad nagrađivanih filmova.

Dan uoči Festivala u Francuskoj alijansi u Marmontovoj 3, Gérard Sabatier iz Zavoda za istraživanje dvorca Versailles održat će predavanje pod nazivom Vauban i suvremene fortifikacije na aktualnu temu turističke eksploatacije barokne fortifikacijske arhitekture. Predavanje počinje u 17:30 sati.

U sklopu popratnog programa Festivala, u petak 09. studenoga s početkom u 21 sat, uoči proglašenja nagrađenih filmova, bit će predstavljen projekt obnove pariškog muzeja Cluny. U Split za tu prigodu dolazi glavni kustos Muzeja Cluny, francuskog nacionalnog muzeja srednjovjekovlja, počasni gost MFAF-a. Pariški Muzej Cluny (Musée de Cluny), francuski nacionalni muzej srednjega vijeka, osnovan 1844. godine, smješten je u jedinstvenom monumentalnom kompleksu koji uključuje ostatke galsko - rimske kupelji, veliku nadsvođenu sobu frigidarija i bivšu opatiju Cluny. Kao i brojni hrvatski muzeji, koji su velikim dijelom smješteni u povijesnim građevinama i Cluny je ušao u projekt sveobuhvatne obnove cijeloga kompleksa i samoga postava koji bi trebao biti gotov do 2020. godine. Filmski program u četvrtak 08. studenoga otvorit će svjetska premijera francuskog filma „Caveirac, ponovno pronađeni dvorac“ uz uvodnu riječ redatelja Henrija-Louisa Poiriera koji samo za ovu prigodu dolazi u Split. Ovo nije prvi put da se film spomenutog redatelja našao u selekciji splitskog festivala. Dosad je MFAF prikazao čak tri njegova filma od kojih je film „Tragovi jednoga grada“ na prvom izdanju splitskog festivala 2010. godine osvojio i drugu nagradu stručnog žirija. Uz premijeru francuskog filma, u petak nas u prvom dijelu programa očekuje i premijera hrvatskog filma „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ redatelja Darka Puharića koji donosi uzbudljivu priču o najstarijem datumu ljudske prapovijesti, zapisanom na poznatoj Vučedolskoj terini. Još jedan redatelj splitskoj publici predstavit će se po četvrti put. Riječ je o poljskom redatelju Zdzisławu Cozacu, autoru filma “Cesta do kraljevstva” koji je na rasporedu u četvrtak. Cozacove dokumentarce prikazuje i National Geographic, a dosad je za svoje dokumentarce primio više od 20 nagrada. Prvog dana festivala bit će prikazan film „Oko i kamen – oftalmologija drevnog Rima“ koji je bio nominiran i osvojio nagrade u čak tri kategorije na velikom međunarodnom festivalu arheološkog filma u francuskom gradu Narbonne. Drugoga dana festivala, u petak u 18 sati program otvara španjolski film „Vikinzi: ratnici sa sjevera. Morski divovi.“ koji je dosad prikazivan na čak šest festivalskih pozornica.

U drugom dijelu programa u petak će biti prikazan iranski film „Ljepota, tajnama istkana” koji donosi priču o najstarijem tepihu na svijetu koji se više od 2500 godina nalazio pod ledom kada su ga ruski znanstvenici pronašli 1949. u grobu skitskog velikaša u Altajskom gorju. Film će najaviti redatelj, Emir Valinezhad, koji na ideju o svom filmskom prvijencu došao inspiriran susretom s jedinstvenim tepihom iz Pazirika u dvorani 26 sanktpeterburškog Ermitaža. Službeni program festivala zatvorit će već spomenuto predavanje glavnog kustosa pariškog Muzeja Cluny, francuskog nacionalnog muzeja srednjovjekovlja Michela Huynha, počasnog gosta MFAF-a. Završnicu festivala predstavlja proglašenje nagrađenih filmova.Stručni žiri u sastavu Diana Nenadić (predsjednica žirija; filmska kritičarka, publicistkinja, Hrvatski filmski savez), Memi Spyratou (direktorica Festivala AGON), dr. sc. Ana Azinović Bebek (pomoćnica ravnateljice za arheološku baštinu, Hrvatski restauratorski zavod), dr. sc. Maja Petrinec (muzejska i znanstvena savjetnica, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika) i dr. sc. Marc Azéma (arheolog, redatelj, direktor Arheoloških susreta Narbonske Galije) dodijelit će nagrade za tri najbolja filma. Nagradu najboljem filmu dodijelit će i splitska publika.

Uz šest sati kvalitetnog filmskog programa i dva vrhunska predavanja posjetitelji će imati priliku pogledati i dvije aktualne izložbe u Muzeju HAS - Istočni Jadran i Bizant i Crkvine – Cista Velika. Ne propustite biti dijelom ove uzbudljive filmske priče koja započinje 08. studenoga u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika Split.

Svečano otvaranje Festivala zakazano je u četvrtak u 18 sati. Ulaz na projekcije je besplatan, a festival završava proglašenjem najboljih festivalskih filmova i dodjelom nagrada u petak 9. studenoga.

Kao uvertira festivalskih događanja, u srijedu 7. XI. u 17,30 sati u prostorijama Alliance Francaise u Marmontovoj ulici bit će predavanje Gerarda Sabatiera o temi "Vauban i suvremene fortifikacije".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.