Hrvatski radio

Radio Split

50 godina "Prikazanja života svetoga Lovrinca mučenika"

21.07.2020.

12:07

Autor: Mladen Vuković

Prizor iz predstave igrane 1995. godine

Prizor iz predstave igrane 1995. godine

Foto: - / -

Nakon što se predstava "Stilske vježbe" s Perom Kvrgićem od 2018. godine više ne igra na našim pozornicama, "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika" nepoznatog autora, premijerno izvedena prije 50 godina, u izvedbi Hvarskoga pučkog kazališta postaje najdugovječnija

kazališna predstava hrvatskog glumišta.

Premijera toga pučkog mirakula bila je 23. srpnja 1970. godine ispred hvarskoga Franjevačkog samostana i to je bila ogledna predstava Marina Carića za ups na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, igrana je i na Festivalu dramskih amatera Jugoslavije koja je te (i sljedeće 1971.) godine održan u Hvaru.

Od praizvedbe do 1984. godine dvije ženske uloge i anđela igrale su žene, od tada sve uloge u predstavi igra dvadesetak glumaca amatera, među njima samo dvojica svih pola stoljeća!

Hvarska amateri su s tom predstavom prva dva desetljeća gostovali diljem bivše države Jugoslavije, od 1990. proputovali su cijelu Hrvatsku, više država u Europi te Brazil, Argentinu i Urugvaj, gdje živi hrvatska dijaspora.

Za 50. rođendan predstave, u sklopu 59. Hvarskih ljetnih priredbi, hvarski amateri će "Prikazanje" 270. put odigrati u četvrtak 23. srpnja u 21,30 sati opet na skalinima Franjevačkog samostana u Hvaru, obilježavajući ujedno i 20. obljetnicu smrti redatelja predstave Marina Carića (1947. - 2000.).

Evo što je u razgovoru s Mladenom Vukovićem o toj predstavi koja pola stoljeća živi na pozornici rekao utemeljitelj i predsjednik, danas tajnik Hvarskoga pučkog kazališta Milan Lakoš, koji je jedini odigrao sve predstave:

MILAN LAKOŠ

Popis glumaca 1970. godine

Popis glumaca 1970. godine

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.