Hrvatski radio

Radio Split

50 godina Ribarskog muzeja u Vrboskoj na Hvaru

07.09.2022.

12:29

Autor: Ribarski muzej Vrboska, Mladen Vuković

Ribarski muzej

Ribarski muzej

Foto: Ribarski muzej Vrboska / Ribarski muzej Vrboska

50. obljetnica otvorenja i djelovanja Ribarskog muzeja u Vrboskoj, najstarijeg na Jadranu, održat će se 10. rujna, u prostorijama muzeja u Vrboskoj (Pjaca).

Iako je riječ o godini u kojoj Muzej nema izložen potpun postav zbog nedostatka prostora i trenutno se nalazi na drugoj, privremenoj lokaciji, priredili smo bogat cjelodnevni program za prijatelje i suradnike Muzeja, ali i za stanovnike Vrboske koji su uključeni u rad Muzeja od njegovog osnutka.

Program počinje u 10:00 sati dječjom radionicom bojenja majica korkom, starinskom ribarskom tehnikom mašćenja (tanganja, bojenja) ribarskih mreža. U prošlosti je ovaj postupak imao dvostruku funkciju – da se mreže impregniraju i postanu trajnije, ali i da ih se učini nevidljivijima u moru. Postupak se provodio spravljanjem otopine borove kore u moru, prokuhavanjem, i umakanjem mreža u otopinu. Za potrebe ove radionice nećemo mastiti mreže, već bijele pamučne majice s otisnutim logotipom muzejske obljetnice.

U 19:00 sati posjetitelji će moći "prošetati" kroz povijest muzeja prigodnom izložbom koju će otvoriti aktualni kustos zbirke Duje Dorotka. Izložba će biti predstavljena u obliku 9 panoa koji će biti postavljeni ispred trenutne lokacije Muzeja (na Pjaci u Vrboskoj), a otvorenju izložbe prisustvovat će i neki bivši zaposlenici te članovi obitelji osnivača muzeja.

Program obilježavanja zaokružit će koncert Šomazguna s početkom u 21:00 sat. Osnivači tzv. „Otočnog vala“, autentičnog glazbenog žanra nastalog krajem 90-ih godina, zabavit će nas za kraj ove obljetnice.

PROGRAM (SUBOTA, 10. rujna 2022.)

Sav program održat će se ispred prostorija Ribarskog muzeja u Vrboskoj (Pjaca)

10:00

Dječja radionica bojenja majica korkom

(Sudjelovanje u radionici se ne naplaćuje, ali se potrebno prethodno prijaviti. Prijave primamo do 9. rujna na mobitel 0922667036 (Duje) ili 0915297519 (Dominik), ili osobno u Ribarskom muzeju.)

19:00

Otvorenje izložbe 50 godina Ribarskog muzeja

21:00

Koncert Šomazguni

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.