Hrvatski radio

Radio Split

58. Šimićevi susreti, laureatkinja Mara Šakotić

03.06.2021.

12:49

Autor: MV

Ivan Sivrić i Mara Šakotić, foto DHK HB

Ivan Sivrić i Mara Šakotić, foto DHK HB

Foto: - / -

Završna svečanost 58.-ih Šimićevih susreta održana je u petak, 28. svibnja 2021. ispred Ravlića pećine u Peć Mlinima u Hercegovini. Prije početka te kulturno-književne manifestacije kod spomenika Antuna Branka i Stanislava Šimića ispred škole u Drinovcima položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

Uvodne pozdravne besjede izrekli su načelnik općine Grude i predsjednik Organizacijskog odbora 58. Šimićevih susreta Ljubo Grizelj te književnik Božidar Petrač.

Kao i dosadašnjih godina dodijeljene su nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicima.

Dobitnica ovogodišnje nagrade ”Antun Branko Šimić” je književnica Mara Cica Šakotić za roman Cvjetni trn u izdanju Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar 2020. godine.

To je roman o ženskim sudbinama. Koristeći se metodom paralelnoga strukturiranja, autorica je ostvarila relativno jednostavnu, ali zanimljivu kompoziciju djela te je svoje pripovijedanje vremenski protegnula kroz cijelo 20. stoljeće, ukazujući na činjenicu da se isti problemi mogu pojaviti kod osoba različitoga socijalnog statusa – kako kod nepismenih seoskih djevojaka, tako i kod seoskih učiteljica koje su mještani smatrali prosvijećenima i koje su druge trebale poučiti moralu i lijepome ponašanju. U razvojnome tijeku romana iznose se mnoge životne pojedinosti i priče likova koji su vremenski prethodili ili su slijedili iza osnovnih priča te se u konačnici prikazuje život triju (ponegdje i četiriju) naraštaja. Budući da autorica u djelu obuhvaća veliko vremensko razdoblje, ona vješto u pripovijedanje umeće i izvješća o bitnim političkim i društvenim događajima koji su obilježili pojedine periode te tako bolje oslikava povijesnu pozadinu događaja o kojima piše.
Ispisujući roman Cvjetni trn, Mara Cica Šakotić ispisuje stvarne životne priče. Njezino je pripovijedanje stoga realistično, čitateljski prohodno, donekle memoarsko, na trenutke se čini da je i autobiografsko. Autorica je svojim pripovjednim stilom uspjela ostvariti takvu narativnu strukturu koja plijeni čitateljevu pozornost, otvarajući mu mogućnost zagledanja u minula doba, u način života i poteškoće s kojima su se ljudi susretali, a koje se današnjim, osobito mladim ljudima, čine nevjerojatnima. Njezina je rečenica jasna, pravilno je ustrojena, misaono je zaokružena, logična je i poetski je nadahnuta. Zahvaljujući tome, autorica čitatelja sigurno vodi kroz svoj opsežni roman, kroz uspone i padove likova te se zaista čini da pred čitatelja iznosi život sam. Zapravo, autorica umješno životnu stvarnost pretače u književnu stvarnost, a to umijeće ne proizlazi samo iz velikoga spisateljskog, nego i iz velikoga čitateljskog, a prije svega, iz životnoga iskustva. Pripovijedajući, Mara Cica Šakotić ispisala je stranice o životu. Te su stranice natopljene mudrošću, ponekad izravno izrečenom u obliku rečenica koje podsjećaju na mudroslovice, drugi puta zavijenoj u pripovijedanje iz kojega čitatelj treba izvući pouku - navodi se u obrazloženje stručnog povjerenstva.

Mara Cica Šakotić (djev. Nuić) rođena je u Modranu kod Dervente. Učiteljsku školu je završila u Derventi, a Višu pedagošku školu (hrvatski jezik - povijest) u Mostaru. Radila je na području Doboja, Travnika, Mostara kao i dvije godine u SR Njemačkoj. Dobitnica je niza glavnih nagrada i otkupnih nagrada za kratku novinsku priču, a u novije vrijeme je dvaput ušla u uži izbor za nagradu „Fra GrgoMartić“. Do sada je objavila knjige:
Kad ste bili anđeli, pripovijetke iz pedagoškog života, 2005.;
Prijevod poezije Winfrieda Schindlera „Predah – lirski splet riječi“, s njemačkog na hrvatski, 2006.
Navij radio Hana, pripovijetke, 2007.
Pazi Igrokazi, kratka scenska djela za različite uzraste, 2008.;
Petaši pjevaju povijest – povijest staroga vijeka u stihu, 2009.;
Meni je Biblija knjiga najmilija, Tematika iz starog zavjeta, 2013.
Svjetla mog vremena - kratki eseji u stihu, 2013.

Evo što nam je o svom romanu Cvjetni trn rekla Mara Cica Šakotić.

Mara Cica Šakotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.