Hrvatski radio

Radio Split

7. Festival "Klape Gospi Sinjskoj"

30.07.2015.

12:07

Autor: Božena Romac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru obilježavanja 300. godišnjice čudesne obrane Sinja i Sinjske alke, u Sinju će se u održati 7. festival marijansko–duhovne klapske pjesme „Klape Gospi Sinjskoj“ u dvorištu samostana Čudotvorne Gospe Sinjske u petak, 31. srpnja u 21 sat.

Ove godine Festival će biti revijalnog karaktera i ugostit će izvođače jedanaest ponajboljih pjesama koje su se, od  njegovog osnivanja 2009. godine, mogle čuti na sinjskoj pozornici.

Po izboru umjetničkog direktora Festivala, Mojmira Čačije, na Festivalu će nastupiti: Mriža, Sinj, Skradinke, Reful, Nostalgija, Angeluš, Versi, Armorin, Luna, Amfora i Petrada. Klape će ove godine, uz marijanske skladbe, izvesti i po jednu pjesmu zabavnog sadržaja.

Kao gošće večeri nastupit će klape Arabella iz Rame (BiH) te klapa časnih sestara iz Splita - Koprena.

Snimku Festivala prenosit će Hrvatska radiotelevizija na blagdan Velike Gospe, a radiopostaje izravno i u reprizi, u domovini i inozemstvu.

Iako novijeg datuma, festival 'Klape Gospi Sinjskoj' odmah je prepoznat u glazbenom svijetu pa su albumi s Festivala 2009. i 2010. godine, u izdanju Croatia Recordsa, nominirani za nagradu Porin. Albumi iz 2010. i 2011. godine  nominirani su u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe, dok je album s Festivala 2011. nominiran u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe.

Među nominacijama na Porin 2012. godine bile su i skladba Večernja u izvedbi klape Šufit, u kategoriji najbolje izvedbe klapske glazbe, kao i skladba Zdravo, Marijo u izvedbi klape Praska u kategoriji najbolje folklorne pjesme.

Festival je humanitarnog karaktera pa će i ove godine prihod od ulaznica biti doniran Fondu Gospe Sinjske koji pomaže studentima slabijeg materijalnog stanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.