Hrvatski radio

Radio Split

7 filmova bit će prikazano u Barceloni

16.01.2019.

11:26

Autor: MV, KKS

Prizor iz filma "Zrcalo" Luke Bezića

Prizor iz filma "Zrcalo" Luke Bezića

Foto: - / -

U prestižnom španjolskom Centru za suvremenu kulturu u Barceloni – CCCB-u bit će prikazana selekcija filmova iz arhiva Kino kluba Split. Bit će to u četvrtak 24. siječnja 2019. u 19.30 sati u Auditoriumu.

U program su uvršteni reprezentativni radovi značajnih autora Kino kluba Split. KKS dio je društvenog fenomena kinoklubova mahom osnivanih nakon drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije, a autori proistekli iz tradicije splitskog kinokluba, s Ivanom Martincem kao začetnikom autorskog pristupa, svojim su djelovanjem doprinijeli jačanju i širenju avangardnog filma 60-ih, 70-ih godina prošlog stoljeća, kao i pojavi međunarodno poznatog filmskog pokreta Crnog vala.

Filmove je odabrala selektorica Mariana Hristova, bugarska kritičarka koja je u ljeto 2016. bila polaznica međunarodne radionice 5C namjenjenje mladim filmskim kritičarima, a čije su splitsko izdanje organizirale udruge Balkanski Kulturni Krug i  Kino klub Split.

U opisu selektiranih filmova, između ostaloga, stoji: „Martinac i ostali kolege iz 'zlatnog doba' kluba, kao što su Ranko Kursar i Lordan Zafranović, snimili su mala istraživanja grada i njegovih stanovnika, dok je drugi značajni autor iz te skupine Ante Verzotti, prirodno okruženje iskoristio kao inspiraciju za apstraktne uzorke i pokrete ritmičke montaže“. 

Prikazat će se sljedeći digitalizirani filmovi: Mrtvi dan, Ivan Martinac, 1965; L'abandon, Vjekoslav Nakić, 1967; Bageri proždiru zemlju, Martin Crvelin, 1967; Caffe Manon, Ranko Kursar, 1967 Koncert, Lordan Zafranović, 1965; Florescencije, Ante Verzotti, 1967;Tango de la muerte, Branko Karabatić, 1981; Zrcalo, Luka Bezić, 1987; Usta puna vode, Žarko Batinović, 1989; Ovdje smo posve sami, Petar Fradelić, 1987

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.