Hrvatski radio

Radio Split

75. rođendan pjesnika Momčila Popadića

25.03.2022.

06:01

Autor: Mladen Vuković

Momčilo Popadić kao novinar

Momčilo Popadić kao novinar

Foto: Slobodna Dalmacija / SD

Danas je 75. obljetnica rođenja Momčila Popadića, popularnog publicista i književnika kojega su zvali Pop, Pope ili Momo. Rođen je u Blatu na Korčuli, 25. ožujka 1947., a umro je prerano - u 44. godini u Splitu, 20. studenoga 1990. Poznajemo ga kao autora brojnih tekstova hrvatskih evergrina, a profesionalno se bavio novinarstvom. Hedonizam njegova pisanja, Momčila Popadića svrstava u doajene splitske pisane riječi zlatnog doba 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća, kao i činjenica da je "pisao jednako kao što je i živio, da mu je poezija bila što i disanje, da je živio za pisanje i od pisanja".


Osim što je pisao za Slobodnu Dalmaciju, Momčilo Popadić bio je i vanjski suradnik Radio Splita pa smo u našem tonskom arhivu pronašli snimku njegove reportaže iz Jelse na otoku Hvaru iz 1979. godine. Poslušajmo kako je to bilo prije 43 godine.


Momčilo Popadić 1979.

Prema njegovoj memoarskoj knjizi Živit u strpjenstvu ili Momo, zašto se kriviš (1986.) Dramski program Hrvatskog radija snimio je radio dramu Continental 350 koja nosi naslov prema njegovoj mašini za pisanje. Luk od djetinjstva do posljednjih dana kao lajtmotiv ima pisanje i zvuk pisanja jer je pisanje za Popa bilo disanje. Radijska adaptacija urednice, Lade Martinac Kralj, dala je Popadićev glas trojici glumca: Bojanu Brajčiću, Antoniju Franiću i Alenu Šalinoviću, koji su svoju dionicu odigrali s posebnim osjećajem za ritam i književnikovu poetiku, a redatelijca Stephanie Jamnicky je s ton majstorom Srđanom Nogićem i glazbenom urednicom Frankom Meštrović cijelu radio igru oblikovala osjetljivo i nadahnuto. U dalmatinskoj glumačkoj podjeli, uz navedenu trojku, još čujemo u odličnoj igri: Anu Maras Hamander, Lanu Barić, Zorana Čubrila, Marinka Prgu i Paška Vukasovića.

Drama je emitirana i 19. ožujka 2022., a snimku možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

Momčilo Popadić: Continental 350

U povodu 30. obljetnice smrti pjesnika Momčila Popadića, krajem 2020. godine Marijan Nejašmić Banić, Bojan Brajčić i Damir Šarac priredili su kabaretsku predstavu „Momo, ča je život”, koja je zbog pandemije predpremijerno, pred malim brojem gledatelja, izvedena samo triput, u Beogradu, Tučepima i 21. prosinca 2021. u Gradskom kazalištu mladih u Splitu. U kabaretu nadahnuto glume i pjevaju glumac HNK-a Split Marijan Nejašmić Banić, redatelj GKM-a Split Bojan Brajčić i student glume Petar Salečić. 


Pogledajmo video ulomak iz predstave u kojoj Marijan glumi jednu fetivu Šegvićku, rođenu Piplović, koja je na Radio Splitu kazala recept za pravljenje domaće "konšerve" koji je postao toliko popularan da je Pop išao napisati reportažu s tom "kupravendom s pazara". U tako je nastao tekst o čimavici:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Svi za Lećevicu

radionice