Hrvatski radio

Radio Split

9. MAGfestival počinje uskoro!

23.08.2018.

14:16

Autor: Vesna Relić

9. MAGfestival počinje uskoro!

9. MAGfestival počinje uskoro!

Foto: - / -

Deveti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine, od 30. kolovoza do 9. rujna, održati u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, ali ove godine i u katedrali sv. Dujma, u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita.

Ovogodišnji glazbeni program donosi nam pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi puta dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Festival će u četvrtak 30. kolovoza otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofona Mobilis iz Austrije, koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Festivalski ansambl – MAG ansambl, opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu 1. rujna u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čut ćemo komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode na pozornicama u Hrvatskoj.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Posebna misija MAGfestivala je omogućiti mladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti i tako dobiju poticaj za daljnje djelovanje. Tako će nam se ove godine u petak 7. rujna predstaviti Trio Slavenski sastavljen od nagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika.

Za kraj festivala, u nedjelju 9. rujna, sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica Zagrebački kvartet. Slobodno možemo reći jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, s gotovo stoljetnom tradicijom, dolazi u Split nakon nekoliko godina, prvi puta održati koncert u okviru MAGfestivala te će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava.

Svi koncerti počinju u 20 sati.Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert te 120 kn za sve koncerte (jedan koncert gratis). Karte su mogu kupiti na recepciji Muzeja grada Splita.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.