Hrvatski radio

Radio Split

90 godina glazbene škole "Josip Hatze"

24.11.2017.

11:25

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glazbena škola "Josip Hatze" iz Splita slavi 90 godina svoga uspješnog rada, a rođendan se svečano slavi trima koncertima u petak, 24. studenoga 2017. godine. Prvi je održan u Muzeja grada Splita u 11 sati, uz pozdravne riječi ravnateljice Glazbene škole "Josip Hatze" Vesne Alebić,

ravnateljice Muzeja grada Narcise Bolšec Ferri, te Nansi Ivanišević u ime Državne uprave te Maje Munivrane u ime Grada Splita.

Promenadni koncert Puhačkog orkestra Hatze Brass2Go, okupljen posebno za ovu prigodu pod vodstvom prof. trube Jakova Jurića, Marmontovom ulicomom bit će u 18 sati, a u 19,30 sati u HNK-u Split je svečani koncert.

Na velikoj pozornici HNK Split, u sklopu večernjeg koncerta, nastupit će Djevojački zbor i Gudački orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea, pod vodstvom dirigenta Jure Bučevića, te solisti, nekadašnji učenici Glazbene škole Josipa Hatzea, a danas profesionalni glazbenici, te glazbenici koji su u posljednjim desetljećima obilježili kulturnu scenu grada Splita. Tako će se violinistu Valteru Lovričeviću, oboistici Sanji Milić, pijanistima Zoranu Veliću, Vesni Podrug Jadranki Garin, violončelistu Mihovilu Karuzi, saksofonistu i skladatelju Gordanu Tudoru, fagotistu Žarku Perišiću, te klarinetistu Željku Miliću pridružiti i bas Ante Jerkunica

Začetak splitske Glazbene škole, koja je danas najveća u Hrvatskoj, bio je 1927. godine, kada se iz okrilja Zvonimirove glazbene škole izdvajaju Jelka Karlovac i Mery Mayer-Žeželj koje pokreću vlastitu violinističko-glasoviračku školu. Iduće godine ta je ustanova prerasla u Gradsku glazbenu školu, a današnji ustroj škole počeo je od 1948/49. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.