Hrvatski radio

Radio Split

Akademija i monografija posvećene svetom Jeronimu

29.09.2020.

19:01

Autor: Mladen Vuković

Akademija i monografija posvećene svetom Jeronimu

Akademija i monografija posvećene svetom Jeronimu

Foto: - / -

U sklopu Tjedna svetog Jeronima, na Medicinskom fakultetu u Splitu održana je Svečana akademija u povodu jubileja 1600 godina smrti svetog Jeronima, a u klaustru Franjevačkog samostana na obali predstavljena je monografija "Svetom Jeronimu posvećeno".

Prigodne govore na akademiji izrekli su splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i rektor Sveučilišta u Splitu profesor Dragan Ljutić. Potom je predavanje održao portugalski kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça, arhivist i bibliotekar svete Rimske Crkve, koji je u vatikanskim knjižnicama istraživao djela o svetom Jeronimu.

U povodu 1600. godine preminuća tog crkvenog naučitelja, knjigu "Svetom Jeronimu posvećeno" objavili su Splitsko-dalmatinska županija i zagrebački Veritas - Glas svetog Antuna Padovanskoga. U knjizi su tekstovi četvero autora te prijevod ilustrirana svečeva životopisa koji je tiskan u Ferari 1497. godine, koji se čuva među 160 inkunabula u Franjevačkom samostanu u Šibeniku -kazaop jke don Ivan Bodrožić.

Sveti Jeronim je rođen u danas nepoznatom mjestu Stridonu na granici rimskih pokrajina Dalmacija i Panonije, a o dalmatinskim odlikama karaktera svetog Jeronima, na predstavljanju knjige, vrckavo je govorio Damir Šarac.

objavljivanju te jubilejske knjige i malo poznatim vrijednim šibenskim inkunabulama govorio je franjevac konventualac Vladimir Vidović iz zagrebačke Provincije svetog Jeronima.

 

Bodrožić o sv. Jeri

Damir Šarac

Fra Vladimir Vidović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.