Hrvatski radio

Radio Split

12:43 / 06.05.2019.

Autor: Mladen Vuković

Aktualni povijesni roman "Korijeni" Mikija Bratanića

Aktualni povijesni roman "Korijeni" Mikija Bratanića

Aktualni povijesni roman "Korijeni" Mikija Bratanića

Foto: - / -

Novi roman "Korijeni" splitsko-vrbanjskog književnika Mikija Bratanića bit će predstavljen i u Splitu, u srijedu 8. svibnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. O knjizi će govoriti Tihomir Dujmović, Renata Dobrić i autor.

Evo teksta koji je o knjizi izrekao predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović na zagrebačkom predstavljanju.

Knjiga hrabrog dosega

Miki Bratanić spada u red istaknutih hrvatskih književnika srednjeg naraštaja. Rođen je u mjestu Vrbanj na otoku Hvaru. Otuda činjenica da je mnoga svoja djela objavio na hvarskoj čakavici i splitskoj urbanoj čakavici, te dakako i na hrvatskom književnom jeziku. Kao čovjek s prekrasnog otoka Hvara razumljiva je njegova trajna vezanost uz hrvatsku kulturnu baštinu i hrvatske tradicije, poglavito, kako sam naglašava, uz "fenomen dalmatinske konobe". O toj konobi napisao je knjigu pod istoimenim nazivom, kako s ponosom ističe u bilješci o autoru, "prvu i jedinu knjigu posvećenu toj 'kolijevci' Dalmacije".

Miki Bratanić osim što piše književna djela, producent je i nakladnik nosača zvuka pučkih pjevača iz Vrbanja.

Prvu knjigu objavio je 2000. godine ("Kad sve umukne govorićedu stine"), a posljednju 2014. ("Razgovor s tišinom"). U ovom vremenskom intervalu objavio je petnaest zbirki što je broj vrijedan pažnje, a poglavito što je većinu njih objavio u vlastitoj nakladi. Zbirka "Konoba" (Split, 2010.) prevedena je na talijanski i engleski jezik.

Autor je napisao sada vrlo kvalitetan roman, upravo na temu koja je insuficijentna u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Na određeni način, ovaj roman korespondira s romanom "Jaka" koji je napisala Nevenka Nekić 2016. godine.

Knjiga koju predstavljamo vrlo je zanimljive i aktualne građe, na određeni način sadržajno vrlo hrabro djelo. Naime, pod nazivom "Korijeni" Miki Bratanić književnim je jezikom opisao neke od najtragičnijih detalja iz hrvatske suvremene povijesti, velikih pogroma i pokolja koje su komunisti činili nad političkih protivnicima tijekom Drugoga svjetskog rata u i prvim godinama njihove vlasti. Ta zlodjela u konkretnom slučaju vršili su Hrvati nad Hrvatima, zaluđeni jednom ideologijom koja im je postala važnija od osjećaja solidarnosti, sućuti, poštenja i prezira prema zločinu. Ovi zločini nakon što su komunisti učvrstili svoju vlast bivaju zaboravljeni i "zaboravljeni". Naime, o njima se javno nije smjelo govoriti, a preživjeli svjedoci morali su šutjeti kako bi sačuvali vlastiti život. Ovo je krucijalni momenat romana jer se tiče fenomena zločina kao povijesnog zaborava koji ne može biti zaboravljen. On se javlja kao prokleta točka u životu nasljednika tih zločina, njihovih potomaka. Oni bivaju šokirani i iznenađeni, ali i duboko povrijeđeni kada saznaju što su im djedovi i bake činili, a roditelji im o tome nisu ništa govorili. "Prošlost, sadašnjost i budućnost, sve u jednom kadru izmiješanih uloga koje vape za svojim scenarijem".
Miki Bratanić vrlo psihološki iznijansirano vodi čitatelja kroz ovu obiteljsku priču. Ona se odvija kroz četrnaest poglavlja, što svakako upućuje na križni put. Konačno, Bratanić je 2009. napisao "Ruzarij za Hrvatski križni put". Ova obiteljska priča doista je hrvatski križni put. On završava kako i treba, racionalizacijom povijesnih činjenica i okretanjem budućnosti.

" - Moja je majka rekla: 'Povijest je u budućnosti', a budućnost je pred vama".

Đuro Vidmarović

------------------

Evo i razgovora s autorom Mikijem Bratanićem:

 

Miki Bratanić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.