Hrvatski radio

Radio Split

Antologija tekstova o magarcu

31.07.2013.

08:32

Autor: Ivona Jakić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Splitska Naklada Bošković objavila je prvu antologiju tekstova o tovaru MAGARE GRE U RAJ koju je priredio novinar Radio Splita Mladen Vuković.

U knjizi na 260 stranica uvršteno je 137 pjesnika sa 174 pjesme i riječ je o svojevrsnoj antologiji tekstova o tovaru (magarcu, sivcu, oslu, kenjcu, ugoti…). Priređivač u opsežnom uvodu, Od biblijskog do babilonskog magarca, pokušava sagledati fenomen te neobične životinje s različitih gledišta. Popratno slovo napisao je fra Nikola Mate Roščić pohvaljujući ideju i ostvaraj, a knjiga je popraćena i s osamdesetak grafika i slika naših poznatih i manje poznatih likovnih umjetnika. U prvom dijelu nalazimo izbor iz narodnih priča i pjesama, ganga, svjetskih poslovica, hrvatskih poslovica i izreka, zagonetki i pitalica te aforizama. Drugi dio obuhvaća pjesme novijih i suvremenih hrvatskih pjesnika, od Nikole Šopa, Dragutina Tadijanovića, Vesne Parun i Vlade Gotovca do najmlađih, osobito čakavskih pjesnika koji su često opjevavali tu najizrabljivaniju životinju koja odvajkada prati težaka i ribara. Magarac je i sveta životinja, pratio je Isusa od rođenja do smrti, u Starom zavjetu spominje se 173 puta. Zadnjih godina podižu mu se i u Dalmaciji kameni i brončani spomenici, a krajem lipnja postavljen je mali spomenik tovaru i na splitskoj Radunici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.