Hrvatski radio

Radio Split

Bože Abramović, škverski projektant i kipar

02.03.2019.

11:48

Autor: Mladen Vuković, Brodosplit

Bože Abramović, škverski projektant i kipar

Bože Abramović, škverski projektant i kipar

Foto: - / -

U službi projektiranja splitskog škvera već četiri godine zaposlen je Bože Abramović iz Biorina, inženjer brodogradnje koji sudjeluje u izgradnji polarnih kruzera. U odjelu opreme, član je tima koji radi na izradi projektne i radioničke dokumentacije.

U Brodograđevnoj industriji Split u izgradnji je brod za krstarenje polarnim područjima (Polar Expedition Cruise Vessel). Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina. Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Inženjer Abramović ima i drugu strast pa pored brodograditeljskog znanja otkiva umjetničku ‘žicu’. Kad završi posao slobodno vrijeme već više od desetak godina provodi izrađujući skulpture od ostataka metala iz očeve radionice, a mogu se vidjeti u središtu Biorina, sa sjeverne strane uz cestu Sinj-Cista Provo.

Bože je od većih i malih komada metala izradio najprije kip kovača, u prirodnoj veličini, zatim seljaka, nogometaša, balotaša i naposljetku Vikinga. Zatim se uhvatio životinja (magarčić, tele, krokodil i klokan), limene fotelje, lustera i u konačnici bolid formule 1 na kojemu još uvijek radi. Sada izrađuje dizajnerski namještaj u koji komponira svoju originalnost i kreativnost.

- Za razliku od posla u Brodosplitu, sve radim iz glave, bez ikakvog crteža ili skice. Proporcije se moraju točno pogoditi i malo treba da se dogodi pogreška. U tome je poseban gušt, jer kad počnem ne znam gdje će me to odvesti. Komadiće metala varim, slažem jedan na drugi, gotovo kao Lego-kockice, i uvijek ispadne baš kako sam u glavi i zamislio, kaže Bože. Za skulpturu mu treba ponekad i više mjeseci, a posebno ga raduje da se njegov rad sviđa brojnim ljudima, pa je figure seljaka kupio jedan čovjek iz obližnjeg sela, a sada stoji u njegovom vrtu.

U međuvremenu je jedan od ponajboljih škverskih projektanata dobio i nekoliko ponuda za osmišljavanje okućnica i dvorišta kuća, što s posebnom radošću izrađuje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.