Hrvatski radio

Radio Split

Božici Jelušić nagrada "Tin Ujević"

06.07.2019.

06:11

Autor: Mladen Vuković

Božici Jelušić nagrada "Tin Ujević"

Božici Jelušić nagrada "Tin Ujević"

Foto: - / -

Na rođendan Tina Ujevića, 5. srpnja je u Vrgorcu svečano dodijeljena nagrada "Tin Ujević" pjesnikinji Božici Jelušić, čija je 57. knjiga „Kotačev slavopoj“ u nakladi Tonimira proglašena najboljom zbirkom stihova u protekloj godini.

Trodnevni program priredbe S TINOM U VRGORCU nastavlja se u subotu 6. srpnja pred Tinovom kulom u 21 sat kada će Robert Kurbaša odigrati monodramu "Ispit savjesti" s izborom tekstova iz stihova i proze Tina Ujevića, a u nedjelju u 21 sat je predstavljanje slikovnice "Augustin – zvjezdana prašina djetinjstva" autorice Jasne Sušac, uz koncert klasične glazbe gitarista Tvrtka Sarića.

Dodijeljene su nagrade i učenicima koji su se javili na međunarodni natječaj "Tin i ja". Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić najavio je borbu za sredstva kojima će se Tinova kula obnoviti i pretvoriti u suvremeni muzej našeg najvećeg pjesnika.

Nagradu "Tin" ovogodišnjoj laureatkinji uručio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, kazavši da ta prestižna nagrada, koja se dodjeluje od 1980. godine, a uručuje se u Vrgorcu od 1993., zasluženo ide u ruke jednoj od najboljih živućih hrvatskih pjesnikinja.

Obrazloženje stručnog povjerenstva o nagradi i četiri pjesme iz zbirke pročirtao je glumac Robert Kurbaša. 

Istaknuvši da je nagrada "Tin" vrhunac njezine književne karijere, Božica Jelušić je rekla da je napisala tridesetak pjesama posvećenih velikom Tinu, a na kraju je pročitala i novi akrostihni sonet napisan na Tinov rođendan.

Božica Jelušić

Robert Kurbaša čita obrazloženje nagrade

Robert Kurbaša čita stihove iz zbirke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.