Hrvatski radio

Radio Split

Cesarice najbolje u Večeri novih skladbi

16.07.2016.

01:16

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cesarice su, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda najbolje izvele novu skladbu "Mornareva ljuba" za koju ih je isti žiri proglasio najboljim u Večeri novih skladbi, odnosno, mladog skladatelja Vedrana Bonačića koji je skladao na tekst nepoznatog autora. Prema publici najbolja je klapa Berulia.

Samo par sati prije održavanja Večeri novih skladbi nije se moglo naslutiti da ćemo na koncu nazočiti sjajnoj klapskoj omiškoj večeri. Naime, nepovoljni vremenski uvjeti, nagovjestili su tijekom dana, da će šire splitsko područje toga petka biti uglavnom pod oborinama. Na Festivalu je prekinuta tonska proba, tražila se nova lokacija za održavanje ovog festivalskog programa koji je u proteklih 49 godina podario obilje današnjih klapskih evergreena poput Dalmatino, Sušna zikva na škoju, Sutra će te ponit i druge. Sat i pol vremena prije početka, zahvaljujući susretljivosti ravnatelja omiškog Centra za kulturu, gospodina Petra Buljevića, organizatori su uz pomoć Radio Splita i društvenih mreža pozvali publiku u dvoranu tamošnjeg Ilirskog sjemeništa. Na koncu, s pola sata odgode, uz nazočnost brojne publike održana je Večer novih skladbi u kojoj je nastupilo 13 klapa natječući se za naklonost žirija i publike. Drugu je nagradu struke osvojio Vinko Didović, čiju je pjesmu - "Knjiga iz Argentine" otpjevala klapa Praska iz Podstrane. Srećko Damjanović osvojio je treću nagradu za skladbu "Nonota bracera" koju je izvela njegova klapa Braciera iz Bola na Braču. Mladi tekstopisac te pjesme, Pjero Mirić za tu je pjesmu osvojio nagradu za najbolji tekst. Publika je SMS glasovanjem nagradila klapu Berulia iz Brela za njihovu izvedbu pjesme Josipa i Jerolima Tomasovića "Da mi se vrnit".

U stanci, dok su publika i žiri odlučivali o nagradama, nastupila je mješovita klapa "Kartolina" iz Ontarija u Kanadi koja djeluje pri tamošnjoj katoličkoj župi naših iseljenika. 

Snimku ove Večeri novih skladbi jubilarnog omiškog festivala moći ćete poslušati u programu Radio Splita u srijedu, 27. srpnja nakon 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.