Hrvatski radio

Radio Split

Četiri dana Festivala svjetske književnosti

08.09.2019.

07:42

Autor: Mladen Vuković

Četiri dana Festivala svjetske književnosti

Četiri dana Festivala svjetske književnosti

Foto: - / -

7. Festival svjetske književnosti, koji počinje 8. rujna u Zagrebu, zadnjih se godina dijelom događa i u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Ove godine se priređuju četiri večeri od 9. do 12. rujna 2019. na kojima se predstavlja šestero hrvatskih autora.

Evo što nam je o programu Festivala kazala ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu Grozdana Ribičić.

 

PROGRAM:

9. rujna u 19:00 Festival on Tour: Ivana Šojat, moderira Jasen Boko

Jedna od najcjenjenijih i najnagrađivanijih hrvatskih spisateljica Ivana Šojat u svome zadnjem romanu Ezan odlazi u daleku povijest, u naše krajeve pod osmanskom vlašću u 16. stoljeću, kad je danak u krvi bio uobičajen i kad je to bila prilika da djeca postignu velike uspjehe i odvoje se od siromaštva. Glavni junak romana Ibrahim kao dječak zvao se Luka, a u suton svoga života na obali Dunava svome sinu pripovijeda o svome burnome životu janjičara. Osvrće se na velike ljubavi, nezaboravna prijateljstva, bezbrojne bitke od Anatolije do Sigeta, kao i značajne susrete s velikim ličnostima poput Sulejmana Veličanstvenog. Ipak, Ibrahim će odbiti sve blagodati koje dolaze s osmanskim dvorom – zbog vlastite vjere u ljude. Duboko liričan, stilski i strukturno doveden do savršenstva, obogaćen poetskim slikama zaboravljene turske Slavonije 16. stoljeća, Ezan Ivane Šojat roman je o ljudima i čovjekovu dobru i zlu, o nama danas, koji se i ne razlikujemo toliko od ljudi 16. stoljeća. Ovaj roman, koji u svojem naslovu poziva na molitvu, poziva prije svega na razumijevanje i vjeru u čovjeka. Program se održava u sklopu projekta Read Me I am Yours.

 

10. rujna u 19:00 Splitske autorice nove generacije: Aleksandra Kardum, Tanja Mravak i Nada Topić, moderira Ingrid Poljanić

Bježeći od stereotipne i zastarjele podjele književnosti na mušku i žensku, u razgovoru s uspješnim i širom Hrvatske rado čitanim splitskim književnicama nove generacije pokušat ćemo otkriti što je to zajedničko ovim mladim ženama koje su, iako uspješne, priznate i ostvarene u svojim profesijama (knjižničarka, govorna terapeutkinja, glazbena terapeutkinja), u neko doba odlučile krenuti u književnu karijeru. O tome što ih povezuje, ali i razlikuje, o njihovim književnim počecima, ali i o njihovim planovima za budućnost doznat ćete iz razgovora koji će s njima voditi Ingrid Poljanić.

 

11. rujna u 19:00 Labudovi crnog vrata: Vesna Z. Mimica, moderira Ingrid Poljanić

Vesna Z. Mimica rođena je u Santiagu de Chile. Od 1990. živi i radi u Španjolskoj. Ova višestruko nagrađivana likovna umjetnica bavi se i književnim radom. Autorica je triju romana, od kojih su dva već prevedena na hrvatski jezik i čekaju tisak. Za našu publiku posebno je zanimljiv roman Labudovi crnog vrata, čija je fabula utemeljena na istinitim pričama o doseljavanju i životu Hrvata u Ognjenoj Zemlji. Bit će govora i o suvremenoj španjolskoj književnoj sceni i položaju autora u njoj, a razgovor će voditi Ingrid Poljanić uz pomoć prevoditeljice Valentine Brajdić.

 

12. rujna u 19:00 Sanjalice od skaja: Darko Cvijetić, moderira Nada Topić

Roman Schindlerov lift (2018.) bosanskohercegovačkog književnika, redatelja i dramaturga Darka Cvijetića kroz priču o dva prijedorska nebodera progovara o ne tako davnom vremenu i užasima kojima smo svjedočili devedesetih godina prošlog stoljeća, čije posljedice i danas osjećamo. Većina, kako sam autor kaže, sa sanjalicama od skaja preko očiju, da bi se lakše zaspalo. Poezija i proza Darka Cvijetića iznosi pred čitatelja stvarnost kojoj se često ne usuđujemo pogledati u oči, užase za koje nema riječi. Ipak, Cvijetić ih pronalazi i vješto slaže u lirske niske koje čuvaju od zaborava. Darko Cvijetić gost je jednomjesečnog programa Writers in Residence Udruge „Kurs“ iz Splita. O njegovu prvom romanu i o zbirci pjesama Snijeg je dobro pazio da ne padne (2019.) s autorom će razgovarati Nada Topić.

 

Grozdana Ribičić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.