Hrvatski radio

Radio Split

11:16 / 20.02.2022.

Autor: HRT Radio Split

Četvrta zimska Piano loop akademija

Piano Loop

Piano Loop

Foto: Piano projekt / Piano projekt

Četvrta zimska Piano loop akademija otvara svoja vrata i publici od 21. do 26. veljače 2022. kada će u Hrvatskom domu Split nastupiti najbolji mladi pijanisti, koji su izvođačko umijeće usavršavali s eminentnim glazbenim pedagozima.

Udruga Piano projekt i Piano Loop festival u partnerstvu s Glazbenom školom Josipa Hatzea okuplja pijaniste i klavirske pedagoge u cilju edukacije i promocije novih ideja u pijanizmu i klavirskoj pedagogiji s naglaskom na prezentaciju mladih pijanista i hrvatske glazbe doprinoseći pritom i očuvanju vlastitog glazbenog identiteta. Ove godine nastavlja se suradnja s profesorom Muzičke akademije u Zagrebu, Rubenom Dalibaltayanom, koji tijekom tri zimska modula održava seminare za najbolje učenike glazbenih škola u Hrvatskoj. U veljači mu se u edukacijskom pothvatu pridružuju već poznati suradnici Piano loopa, Natalia Trull i Andreas Frölich uz nove pedagoge, Alberta Mamrieva i Philippea Raskina. Svaki od profesora odabrao je najbolje polaznike seminara, koji će pijanistička umijeća predstaviti na koncertima s početkom u 19 i 30 sati u Hrvatskom domu Split i u Glazbenoj školi Josipa Hatzea.

 „Zimska akademija održava se u tjednu drugog dijela zimskih praznika, ali naši učenici odlučili su ih provesti radno. Njih čak trinaest aktivno će kao svirači sudjelovati na seminaru, prisustvovati predavanjima i slušati koncerte. Za sve mlade klaviriste to je povlastica i poslastica.“, ističe ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić.

Duo Maria i Desislava, koje čine sestre pijanistice Maria i Desislava Bobrina, na koncertu 21. veljače izvode djela Franza Schuberta i Edvarda Griega, a u drugom dijelu koncerta nastupit će Anna Leyerer s djelima Franza Liszta te Carla Vinea. Student Moskovskog državnog konzervatorija iz klase prof. Trull, Angel Wang, na recitalu 22. veljače izvodit će djela Ludwiga van Beethovena, Igora Stravinskog, Enriquea Granadosa i Franza Liszta, čija je djela, uz skladbe Nikolaja Medtnera za koncert sljedećeg dana odabrala i Mia Pečnik, dobitnica najprestižnije hrvatske nagrade za mlade glazbenike Ivo Vuljević 2020. Njoj će se 23. veljače na koncertu pridružiti i Cristiana Roman-Dragos u čijoj će izvedbi publika imati priliku poslušati skladbe iz pera Johanna Sebastiana Bacha, Josepha Haydna, Johannesa Brahmsa i Frédérica Chopina. Koncert 24. veljače u dvorani Glazbene škole Josipa Hatzea okuplja veći broj sudionika seminara, a na posljednjem koncertu u Hrvatskom domu Split 25. veljače splitskoj publici predstavit će se zvijezda u usponu azerbajdžanske klasične glazbene scene, Togrul Huseynli. Uz Schubertovu Kreislerianu Huseynli će izvoditi i djela Franza Schuberta i Aleksandra Skrjabina.

„Ovogodišnja akademija djelovat će tijekom cijele zime te će Split obogatiti za novi klavirski ciklus uz niz klavirskih seminara i predavanja. Ovakvu ekspanziju Zimskog Piano loopa omogućilo je otvaranje nove koncertne dvorane u Splitu koja pruža bolju logistiku pri organizaciji. Most između ljetnog Piano loop festivala i Zimske Piano loop akademije čine seminari i pijanistički maraton Piano 24 koji služi kao inkubator novodolazećih generacija te je program u znaku pokroviteljstva, promocije i edukacije mladih pijanista.“, navodi predsjednica Udruge Piano projekt i ravnateljica Piano loop festivala Vanesa Kleva. Publika će tako moći uživati i u ciklusu Allegro maestoso na kojem će nastupiti mladi hrvatski pijanisti, čiji je talent prepoznat tijekom višestrukih nastupa u okviru ljetnih izdanja Piano loopa. Od 26. veljače do 26. ožujka subotnja jutra uljepšat će koncerti Zvjezdana Vojvodića, Stipe Prskala, Arsena Dalibaltayana, Ivane Petrović-Poljak i Barbare Cvitanović.

Ulaznice za koncerte mogu se nabaviti putem online servisa adriaticket.com ili na dan izvedbe sat vremena prije početka koncerta na blagajni Hrvatskog doma Split - izvijestila je Vanesa Kleva, predsjednica udruge Piano projekt iz Splita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.