Hrvatski radio

Radio Split

Daleki akordi - natjecanje mladih glazbenika

11.04.2016.

10:10

Autor: Vesna Relić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

21. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Daleki akordi, okupit će ovoga tjedna glazbenike iz Slovenije, Slovačke, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Natjecateljski program koncipiran je poput malih koncerata na koje su svi dobrodošli.

Više od 190 mladih glazbenika natjecat će se u disciplinama gitara, klavir i pjevanje u raznim kategorijama koje okupljaju glazbenike u dobi do 26 godina. 

Natjecanje otvaraju gitaristi prve kategorije koji će se natjecati u Dvorani GŠ Josipa Hatzea u ponedjeljak, 11. travnja od 10 sati, a na istom mjestu od utorka svoje umijeće pokazati će i pijanisti.  Pjevači počinju s natjecanjem u srijedu, od 10,30 sati, u Foyeru splitskog HNK, a sve sudionike pratit će ocjenjivački sud sastavljen od hrvatskih i inozemnih glazbenih profesionalaca.

Natjecanje DALEKI AKORDI promiče klasični glazbeni izričaj, ali i suvremeno glazbeno stvaralaštvo s naglaskom na skladatelje splitskih korijena. Posebno za ovogodišnje izdanje natjecanja nastao je ciklus od pet kraćih skladbi za klavir Iskra izbora splitske skladateljice Mirele Ivičević, namijenjen pijanistima od 2. do 6. kategorije.

U sklopu natjecanja održat će se i radionica Funkcionalne tehnike disanja pod vodstvom solo pjevačice i stručnjakinje funkcionalne tehnike disanja - Snežane Nene Brzaković. Ulaz na radionicu je slobodan te pozivamo sve zainteresiraneda nam se pridruže u petak, 15. 4. u 11 sati u dvorani Umjetničke akademije u Splitu na Visokoj.

Vrhunac natjecanja je Završni koncert na kojem će se u petak, 15. 4., u Dvorani GŠ Josipa Hatzea s početkom u 19,30 sati, uručiti nagrade najuspješnijim mladim glazbenicima, koji će Daleke akorde zaokružiti izvedbama klasičnih i suvremenih djela.

O razvoju manifestacije kroz protekla dva desetljeća govori ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea - Vesna Alebić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.