Hrvatski radio

Radio Split

Dani dr. fra Bernardina Sokola

16.05.2018.

12:34

Autor: Mladen Vuković

Dani dr. fra Bernardina Sokola

Dani dr. fra Bernardina Sokola

Foto: - / -

U organizaciji Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći", Splitsko-dalmatinske županije, Grada Kaštela i Sveučilišta u Splitu, pod pokroviteljstvom predsjednice Grabar Kitarović, ovog vikenda održat će se "Dani dr. fra Bernardina Sokola",

u povodu 130. obljetnice rođenja tog svećenika, znanstvenika i skladatelja koji je rođen 1888. u Kaštel Sućurcu, a partizani su ga utopili 1944. godine između Orebića i Badije.

Na susretu s novinarima dožupan Luka Brčić te u ime organizatora fra Bernardin Škunca, Mili Bratinčević, Renata Dobrić i Vito Balić najavili su program koji počinje u petak, 18. svibnja 2018. u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u 20 sati koncertom Sokolovih crkvenih skladbi.

U subotu u 9 sati u Nadbiskupskoj palači Podvorje u Kaštel Sućurcu je predstavljanje prigodne poštanske marke s likom fra Bernardina Sokola, te znanstveni skup na kojemu će petnaestak sudionika govoriti o njegovu životnom putu i promicanju glazbene kulture, a skup završava okruglim stolom o valorizaciji Sokolova glazbenog i pedagoškog djela.

U 20 sati u kino dvorani "Sv. Juraj" u Sućurcu je dramski recital - monodrama "S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti" autorice Renate Dobrić.

U nedjelju je u Franjevačkom samostanu u Poljudu u 11 sati liturgijsko slavlje u spomen fra Bernardina Sokola također s njegovim sakralnim skladbama.

Fra Bernardin Sokol se školovao u Beču i Rimu te je skladao u duhu europske moderne, kaže muzikolog dr. sc. Vito Balić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.