Hrvatski radio

Radio Split

Dani hrvatske arheologije u Splitu i Solinu

10.10.2021.

17:00

Autor: Arheološki muzej Split

Dio plakata

Dio plakata

Foto: - / -

Arheološki muzej u Splitu i Hrvatsko arheološko društvo organizatori su znanstvenog skupa pod nazivom Salona između Sredozemlja i Panonije. Skupom se obilježava 200-ta obljetnica od osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i 200-ta obljetnica početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni.

Na skupu će sudjelovati oko 200 arheologa, povjesničara umjetnosti i povjesničara, a održat će se 50 predavanja.

Najveći dio predavanja posvećen je novijim arheološkim istraživanjima u Saloni, ali i lokalitetima sa šireg solinskog, sinjskog, imotskog i dubrovačkog područja te istraživanja na otocima Braču, Hvaru, Visu, Biševu i Korčuli te u Podunavlju.

U sklopu znanstvenog skupa, Arheološki muzej u Splitu postavlja dvije izložbe: Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa i U temeljima hrvatske arheologije. Treća izložba Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića postavlja se u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Zavodom za povijesne znanosti u Zadru i Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Sve izložbe su posvećene radu Arheološkog muzeja u Splitu na različitim prostorima i kroz različita razdoblja njegovog djelovanja.

 

PROGRAM rogram:

11. listopada

Sjednica

Sjednica Središnjeg odbora Hrvatskog arheološkog društva

Hotel Salona Palace, Solin

 

12. – 15. listopada 9:00 h

Znanstveni skup

Salona između Sredozemlja i Panonije

Organizatori: Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu

Hotel Salona Palace, Solin

 

12. listopada, 20:00 h

Izložba

Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa

Autori: Jelena Jovanović, Boris Čargo i Maja Bonačić Mandinić

Arheološki muzej u Splitu

 

13. listopada, 21:00 h

Izložba

U temeljima hrvatske arheologije

Autor: Arsen Duplančić

Dom kulture Zvonimir, Solin

 

14. listopada, 11:00 – 13:00 h

Okrugli stol

Budućnost Salone

Hotel Salona Palace, Solin

 

14. listopada, 20:00 - 21:00 h

Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2019. godinu

Hotel Salona Palace, Solin

 

15. listopada, 10:30 h

Izložba

Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića

Autori: Martina Dubolnić Glavan, Robert Maršić i Majda Dadić

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

--------------------------------------------

Izložba

Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa

Autori: Jelena Jovanović, Boris Čargo i Maja Bonačić Mandinić

U povodu 200-te obljetnice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu, osmišljena je izložba Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa. Ova obljetnička izložba prezentira preko 750 odabranih, spomenika Arheološkog muzeja u Splitu, pronađenih na području otoka / grada Visa (antička Issa), jednog od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Raznorodni predmeti (natpisi, skulpture, vaze i druge keramičke posude, terakote, nakit, oružje, oruđe, novac) svjedoče o najranijim tragovima života na otoku, od pretpovijesti do ranog srednjeg vijeka. S naglaskom na grčki grad Issu i njen dinamični razvoj tijekom razdoblja helenizma, izložba kroz višestruke cjeline tematski razrađuje pretpovijesno razdoblje i prve kontakte s Grcima, isejsko gospodarstvo, svakodnevicu, novac, pogrebne običaje, rimske (carske) skulpture te razdoblje kasne antike i srednjeg vijeka na otoku.

Od eksponata treba istaknuti: brončanu glavu božice Artemide, kameni grčki natpisi i nadgrobni spomenici među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj, mnogobrojne cjelovite oslikane grčke keramičke vaze i terakotne figure te preko 200 primjeraka grčkog, isejskog, rimskog i bizantskog novca. Također, nakon dugogodišnjih, kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih zahvata, prvi put će se izložiti monumentalne rimske carske skulpture iz Isse.

Svi odabrani eksponati iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu, pronađeni su mahom u zaštitnim ili sustavnim arheološkim istraživanjima, te rekognosciranjima otoka / grada Visa. Neki izlošci su nabavljeni donacijama ili otkupima iz privatnih zbirki građana gotovo od samih početaka muzejskog djelovanja.

Predstavljajući posjetiteljima isejske spomenike, ovom izložbom ističemo dva stoljeća dugi rad i tradiciju Arheološkog muzeja u Splitu koji kontinuirano skrbi o zaštiti bogate viške arheološke baštine. Izložba je ujedno i hommage generacijama muzejskih stručnjaka koji su predano i neumorno usmjeriavali svoj rad i znanstveni interes na otok / grad Vis, a nastavljaju ga i dalje u sustavnim arheološkim istraživanjima te izložbenoj i izdavačkoj djelatnosti Arheološkog muzeja u Splitu.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Visa, a prati je i divot-izdanje kataloga na 335 stranica.

Svečano otvorenje izložbe će se održati u utorak, 12. listopada u 20:00 sati u Arheološkom muzeju, Zrinsko Frankopanska 25.

 

Izložba

U temeljima hrvatske arheologije

Autor: Arsen Duplančić

Zahvaljujući oduševljenju cara Franje l. koji je 1818. godine posjetio Split i Solin, 22. kolovoza 1820. godine provedena je carska odluka o osnivanju Arheološkog muzeja u Splitu.  Za prvog ravnatelja imenovan je splitski liječnik dr. Carlo Lanza koji je 2. listopada 1821. započeo iskopavanja u Saloni pa se taj datum može smatrati početkom sustavnih arheoloških institucionalnih istraživanja ne samo u Saloni već, zbog njihovog kontinuiteta, i u Hrvatskoj.

200-ta  obljetnica osnivanja Muzeja (1820. – 2020.) i 200-ta  obljetnica istraživanja u Saloni (1821. – 2021.) povod su da se javnosti prikaže kako su se u prvih trideset godina razvijali Muzej i radovi u Saloni. Izložba se zasniva na rukopisnoj i tiskanoj građi iz Muzeja, a naročito na izvještajima i grafičkoj dokumentaciji koja najvećim dijelom nije bila poznata ni objavljivana. Rukopisi, crteži i tiskani tekstovi priređeni za izložbu dio su izvora popisanih i obrađenih u sklopu višegodišnjeg timskog istraživanja građe o arheološkim radovima u Saloni u prvoj polovini 19. st.

Arheološki muzej u Splitu od 1878. izdaje najstariji hrvatski arheološki časopis, a uz Muzej se vežu i počeci konzervatorske službe. Povezanost Salone i Muzeja dovela je 1894. do pokretanja međunarodnih kongresa za starokršćansku arheologiju koji se održavaju i danas.

Muzej i istraživanja Salone, kako zbog starosti tako zbog sveobuhvatnosti, nalaze se u temeljima hrvatske arheologije pa otuda i naziv izložbe.

Svečano otvorenje izložbe će se održati u srijedu 13. listopada u 21:00 sat u Domu kulture Zvonimir u Solinu.

 

Okrugli stol

Budućnost Salone

U okviru skupa se održava okrugli stol pod nazivom Budućnost Salone na kojem sudjeluju:

-          Dalibor Ninčević, gradonačelnik grada Solina,

-          Jelena Stupalo, predsjednica Turističke zajednice grada Solina,

-          dr. sc. Tatjana Lolić, načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

-          mr. sc. Zoran Wiewegh, Glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.,

-          dr. sc. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu,

-          dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva,

-          dr. sc. doc. Miona Miliša, pročelnica Odsjeka za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu,

-          Anita Penović i Vedran Katavić, predstavnici privatnih arheoloških firmi, 

-          dr. sc. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika,

-          Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela i

-          dr. sc. Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu.

Okrugli stol će se održati 14. listopada od 11:00 do 13:00 sati u hotelu Salona Palace u Solinu.

 

Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2020. godinu

Programom skupa je predviđena dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2020. godinu.

Dr. sc. Mirjani Sanader se dodjeljuje nagrada za životno djelo Don Frane Bulić.

Godišnje nagrade Josip Brunšmid  dobivaju:

Marina Ugarković za monografiju Geometrija smrti: isejski pogrebni obredi, identiteti i kulturna interakcija. Antička nekropola na Vlaškoj njivi, na otoku Visu, I/1-2,

Kristian Gotić, Nikolina Mađar i Nikolina Uroda za izložbu Varvaria/Breberium/Bribir. Razotkrivanje slojeva.

Darko Komšo za popularizaciju arheologije u zemlji i svijetu za otkriće paleolitičkih slikarija u Roumualdovoj pećini.

Tihomir Percan posthumno je izabran za počasnog člana HAD-a.

Dodjela nagrada će se održati 14. listopada od  20:00 do  21:00 sat u hotelu Salona Palace u Solinu.

 

Izložba

Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića

Autori: Martina Dubolnić Glavan, Robert Maršić i Majda Dadić

Početci arheološke i povijesne znanstvene djelatnosti na području Hrvatske, posebno Dalmacije, nezaobilazno se vezuju za lik i djelo prof. dr. Luke Jelića (1864. – 1922.). Taj istaknuti arheolog, povjesničar, prirodoslovac, kulturni djelatnik, svećenik i planinar, najplodniji period svojeg znanstvenog djelovanja proveo je na zadarskom području.

Studijskom izložbom predstavljeno je istraživačko, znanstveno i kulturno djelovanje kojim je Luka Jelić zadužio Zadar, Nin, Biograd na Moru te općenito šire zadarsko područje.

Izložena je do sada nepoznata ili nedovoljno poznata dokumentacija, krajolika i spomenika sa šireg zadarskog područja s kraja 19. i početka 20. st. koju je izradio Luka Jelić prema najnovijim znanstvenim i metodološkim standardima. Spomenuta građa, koja svjedoči o njegovu životu, izobrazbi ili znanstveno-istraživačkome radu (diplome, pisma rukopisi, terenski dnevnici, fotografije, tehnička dokumentacija, itd.) potječe iz bogate arhive pohranjene u Arheološkom muzeju u Splitu.

Izložba je nastala u suradnji djelatnika Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru i Arheološkog muzeja Zadar: dr. sc. Martine Dubolnić Glavan, Roberta Maršića, prof., i mr. sc. Majde Dadić te je popraćena katalogom autora Martine Dubolnić Glavan i Roberta Maršića.

Svečano otvorenje izložbe će se održati u petak 15. listopada u 10:30 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Šetalište Ivana Meštrovića 18.

jurčević 11.10.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.