Hrvatski radio

Radio Split

Cetinski derneci Stipe Krce

28.03.2022.

21:39

Autor: Mladen Vuković

Stipe Krce

Stipe Krce

Foto: Mladen Vuković / HRT

Plodni splitski publicist i novinar Stipe Krce, rodom iz Jabuke, oglasio se svojom šesnaestom knjigom naslovljenom Jesen cetinskih derneka. Kroz 16 duhovitih priča na 540 stranica Krce je na zavičajnoj ikavici opisao derneke, pučke proslave mjesnih blagdana u selima Cetinske krajine, s nizom dogodovština i pučkih mudrosti koje su se događale na tim feštama i veselicama, koji su u ovo globalizacijsko doba na izdisaju. To je peta Krcina knjiga koju je objavilo Kulturno društvo Trilj u prigodi svog nedavnog 15. rođendana. Knjiga je predstavljena u Trilju i Tomislavgradu.

Biž' iz kola babe, u kolo barabe; Svakom zlu smrt je najbolja likarija; Bog dili pamet, a adžija čorbu; Sikirea u med, alka u sridu; Neće ovca vruća stoca; Lakše je kocat, vego jaja nosit; Debelo crivo i debeli obrazi; Teške su suze divojačke, a materine još teže; Čovik vridi više od svoji riči... - neke su od od narodnih izreka po kojima je autor naslovio svoje duhovite i vrckave zapise.

Stipe Krce je već predao u tisak i svoju novu zbirku humorističkih pripovijedaka Tako je govorila Zara Mustra, a evo kako je opisao pojam derneka.     

Stipe Krce

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Svi za Lećevicu

radionice