Hrvatski radio

Radio Split

Dodijeljene nagrade Dana hrvatske knjige

27.04.2017.

20:27

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dodjelom triju nagrada Društva hrvatskih književnika za najbolje knjige hrvatske književnosti objavljene u prošloj godini, koje se tradicijski proglašavaju za Dan hrvatske knjige, u četvrtak je u Splitu završio znanstveni dio 27. Marulićevih dana.

Nagradu 'Judita' za najbolju knjigu o našoj književnoj baštini dobila je Irena Bratičević za knjigu "Via Virtutis – Put vrline, Epigramatski opus Rajmunda Kunića" u nakladi zagrebačkog Ex librisa, proglasio je predsjednik povjerenstva Bratislav Lučin, kazavši da dva sveska svjedoče da je Kunić na vrhu hrvatskog i europskog Parnasa latinista 18. stoljeća.

Nagradu 'Davidias' za najbolji prijevod dobio je Boris Perić za prepjev Krležinih "Balada Petrice Kerempuha" na njemački jezik u nakladi zagrebačkog časopisa The Bridge / Most, kazao je predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, potvrdivši da Krležine pjesme sada skladno zvone i na njemačkom govornom području.

Nagrada 'Slavić' za najbolju prvu knjigu ide Kristini Gavran za zbirku kratkih priča "Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu" u nakladi zagrebačkog Disputa, a ta nagrada obvezuje mladu autoricu na daljnje visoke književne domete.

Zbog spriječenosti, ni jedan od laureata nije mogao biti u Splitu pa će im nagrade biti uskoro uručene u Zagrebu.

Na kraju programa održana je tradicisjka pjesnička večer u lsavu Marulu na kojoj su nastupili splitski pjesnici govoreći mahom čakavske stihove.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.