Hrvatski radio

Radio Split

Dodjela nagrada za Dan hrvatske knjige

21.04.2021.

12:58

Autor: Mladen Vuković, Muzej grada Splita

Dodjela nagrada za Dan hrvatske knjige

Dodjela nagrada za Dan hrvatske knjige

Foto: - / -

U četvrtak 22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige - 500 godina od prvoga izdanja "Judite" i 121 godinu od osnutka Društva hrvatskih književnika. U protekla tri desetljeća u Splitu bi za Dan hrvatske knjige počinjali Marulićevi dani, i ove godine zbog pandemije je za listopad

odgođen Festival hrvatske drame, a znanstveni dio Marulićevih dana održat će se na daljinu, kazao nam je dr. sc. Bratislav Lučin iz Centra Marulianum pri Književnom krugu Split.

Muzej grada Splita u suradnji s Marulianumom – Centrom za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga i Gradskom knjižnicom Marka Marulića, a pod pokroviteljstvom Grada Splita, organizira izložbu posvećenu Marulovu epu pod nazivom Judita 500. Izložba će biti otvorena krajem travnja u novoobnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu (Pjaci). Javnost će prvi put istovremeno vidjeti četiri od prvih pet izdanja Judite objavljenih  u Veneciji 1521., 1522., 1586., 1627. godine, dok će treće izdanje iz 1523., koje se čuva u Državnoj knjižnici u Munchenu, biti prikazano reprintom naslovnice.

Faksimil prvog izdanja Judite

Povodom izložbe izrađen je faksimil prvotiska epa Judita prema originalu koji se čuva u knjižnici Samostana Male braće u Dubrovniku. Prvotisak Knjige Marka Marula Splićanina u kih se uzdarži istoija od svete Judite u šest libri razdiljena na slavu Božju počinju otisnut je u Veneciji 1521. godine. Jedina dva sačuvana prva izdanja Marulove Judite nalaze se u Zadru i Dubrovniku. Dubrovački primjerak već se stoljećima čuva u knjižnici Franjevačkog samostana Male braće. Kako je to izdanje jedino cjelovito očuvano, za razliku od nešto oštećenijeg iz Znanstvene knjižnice Zadar, odlučeno je da ono bude digitalizirano i pripremljeno za tisak. Mala braća franjevci iz Dubrovnika, čija je cjelokupna knjižnica a samim time i Marulićeva Judita, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, pristali su na suradnju uz uvjete kakve i Judita zaslužuje. Trebalo je pribaviti dozvolu Ministarstva kulture i medija – Konzervatorskog odjela u Dubrovniku za privremeno izmještanje knjige te za izradu faksimila. Unutar 24 sata trebalo je knjigu, koja se stoljećima pomno čuva u franjevačkoj knjižnici, prenijeti u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu na digitalizaciju i potom vratiti natrag u Dubrovnik. Na taj specifičan put je prema traženju Male braće iz Dubrovnika pošao fra Domagoj Runje, profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu i Nataša Bulić predsjednica Udruge riznica Riječi koja je organizirala put. Knjiga je tako iz Dubrovnika odletjela zrakoplovom u Zagreb gdje su je presnimili stručnjaci za proces zaštitnih snimanja i izrada preslika. Tada smo dobili prvi digitalni presnimak prvotiska Judite što je bio važan korak prema tiskanju faksimilnog izdanja knjige. Iako je bila u stručnim rukama s olakšanjem je dočekan povratak Judite kući, u knjižnicu Franjevačkog samostana Male braće. Uoči otvaranja izložbe u Muzej grada Splita su stigli svježe otisnuti primjerci koji nam barem dočaravaju ljepotu prvog izdanja starog već pola tisućljeća!

Animirani film o Maruliću

Na izložbi Judita 500,  koja će uskoro biti postavljena u obnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici, pogledajte animirani film o životu Marka Marulića autora Dalibora Popoviča. Film je zamišljen kao kazališna predstava, odvija se na pozornici i prati život našeg Marula od rođenja, školovanja u Splitu, njegovog javnog i književnog djelovanja. Autor je na inovativan i duhovit način dočarao manje poznate i zanimljive dogodovštine iz Marulićeve biografije. Svaku odabranu Marulovu životnu dionicu u filmu je trebalo ispričati u dvadesetak sekundi bez govorne naracije, stoga upečatljivi vizualni efekti vjerodostojno prikazuju anegdote i biografske crtice Marka Marulića. Scenu određuju promjene kulisa i kratke gestikulacije „glumaca“ s određenom dozom humora.

Autor animacije ističe kako je život Marka Marulića sam po sebi  inspirativna tema te kako je prilikom rada na animaciji bilo potrebno osloniti se na znanstvena i stručna saznanja koja pomažu oživjeti  povijesnu osobu. Popovič navodi kako mu je prilikom izrade animacije bio poseban užitak družiti se u mislima s velikim Marulićem.

Animacija je oplemenjena s dva uglazbljena talijanska soneta Marka Marulića koju su izveli talijanski glazbeni duo Simone Sorini Syerenarum.

 

Nagrade Dana hrvatske knjige

Prvi put će se tri nagrade Dana hrvatske knjige - Judita, Davidias i Slavić proglasiti i dodijeliti u Zagrebu. Snimka programa Dana hrvatske knjige bit će emitirana na Varaždinskoj televiziji i Televiziji Zapad te trajno dostupna na YouTube kanalu DHK i preko poveznice na Facebook stranici DHK. 

U programju sudjeluju: Miro Gavran, Zlatko Krilić, Goran Grgić, Siniša Popović, Jelena Perčin, Kristian Novak, Stipe Čuić, Luko Paljetak, Mario Kolar, Lahorka Plejić Poje, Zlatko Mateša, Božidar Petrač, Hrvojka Mihanović Salopek i drugi.

Program

Dodjela nagrada Dana hrvatske knjige ("Judita", "Davidias", "Slavić")
Razgovor s dobitnicima
Obrazloženje članova prosudbenog povjerenstva
Rođendanske čestitke 

*

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića i njegovo djelo "Judita" dovršeno u Splitu 22. travnja 1501. godine.

Od 1997. godine, u organizaciji Društva hrvatskih književnika i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dodjeljuju se godišnje nagrade Dana hrvatske knjige, tj. „Judita“ – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, „Davidias“ – za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno, studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, te „Slavić“ – za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.