Hrvatski radio

Radio Split

Događanja u Gradskoj knjižnici Kaštela

31.03.2021.

11:13

Autor: Mladen Vuković

Miro Čugura: Ecce homo, pastel

Miro Čugura: Ecce homo, pastel

Foto: - / -

U povodu Uskrsa, Gradska knjižnica Kaštela organizira izložbu slika "Ecce homo" sinjskog umjetnika Mira Čugare. O toj izložbi, online audio projektu "Ivana – od uha do srca", natječaju za povijesni roman, podcastu na Youtube stranici knjižnice govori nam ravnateljica Gradske knjižnice Renata Dobrić.

Miro Čugura je do sada imao 8 samostalnih i 15-ak skupnih izložbi, a na ovoj izložbi posjetitelji će moći vidjeti njegove radova sakralne tematike u tehnici pastela. Izložbu će u četvrtak 1. travnja u 10.00 sati u središnjici GKK, u Domu hrvatskih branitelja u Kaštel Sućurcu, otvoriti gradonačelnik Grada Kaštela gosp Denis Ivanović, a ista će biti otvorena do 2. svibnja i moći će se razgledati svakog radnog dana od 8.00 do 19.30 sati.

Uskrsni ciklus Mira Čugure - osvrt Miroslava Pelikana

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Sinja, Miro Čugura dio svojeg opusa posvetio je sakralnim temama pa tako i najvećem kršćanskom blagdanu, Uskrsu, realizirajući ih većinom u pastelu ali i u akrilu, varirajući na svoj, osobni, vrlo neposredan način, niz klasičnih motiva, ne obazirući se ni na koga, ne prateći ili oponašajući stil izvedbe drugih.

Osjećaj bliskosti, koji je tako uočljiv u ovom nizu slika, ključna je karakteristika pristupa sakralnoj temi sinjskog umjetnika. Njegovi naizgled jednostavni pasteli, ponajprije jasno govore o dubokoj doživljenosti i proživljenosti slikara s temom koju iskreno slika.

O složenosti izrade sakralnih motiva, izvrsno je govorio akademski slikar i profesor na splitskoj ALU, Josip Botteri Dini u više navrata. Na pitanje kako umjetnici pristupaju sakralnom motivu kaže: „Svaki umjetnik pozvan je iznositi svoj doživljaj ljudske egzistencije otvorene Stvoritelju kroz svoju umjetnost. Mi govorimo o likovnoj umjetnosti, ne zaboravljajući i druge umjetnosti, glazbu, pjesništvo, književnost. U ovom govoru nitko ne može iskazati isključivo nego vlastiti doživljaj mora umjetnosti u kojem se duša kupa i pliva, prepušta zanosima kroz koje je prolazio umjetnik, dok je meditirao svete teme.“ Sve ovo vrijedi i za Mira Čuguru, slikara iz Sinja, istaknuo je Miroslav Pelikan u likovnom osvrtu.

Renata Dobrić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.