Hrvatski radio

Radio Split

Dokumentarni film "Judita" na HRT1

04.12.2021.

14:52

Autor: HRT

Foto HRT

Foto HRT

Foto: - / -

U Godini "Judite" marka Marulića, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 5. prosinca 2021. na Prvom programu (HRT - HTV1) u udarnom terminu od 20:40 sati premijerno će prikazati dokumentarni film „Judita“.

Riječ je o filmu iz HRT-ove vlastite proizvodnje HRT-ove urednice, scenaristice i redateljice Nana Šojlev u trajanju od 52 minute.  

Ove godine naime slavimo petstotu obljetnicu prvoga izdanja „Judite“, prvog autorskog epa ispjevanog na hrvatskom jeziku, zbog kojeg njezina pisca Marka Marulića nazivamo „ocem hrvatske književnosti“. Izbor Judite kao teme bio je u Marulićevo vrijeme hrabar, a odjek impresivan.

Kako bi izvršila junačko djelo, Judita je prekršila najvažniju Božju zapovijed - ne ubij! Uz to je upotrijebila spornu strategiju: pojačala je svoju erotsku privlačnost kako bi namamila i ubila generala koji opsjeda njezin grad.

Judita je utjelovljenje naoko paradoksalne ideje o fatalnoj ženi koja je ubojita upravo zbog svoje ženstvenosti te svetice i iskupiteljice svojega naroda istodobno.

Stoga Judita kao lik nije samo Marulićeva, nego je univerzalna, svevremena, pa tako i moderna junakinja, s kojom se mogu poistovjetiti mnoge suvremene žene.

Scenarij: Nana Šojlev

Režija: Nana Šojlev

Montaža: Davorka Feller

Direktor fotografije: Siniša Galar

Urednica: Nana Šojlev

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.