Hrvatski radio

Radio Split

Drugi Festival suvremenog cirkusa u Splitu

09.09.2021.

12:15

Autor: RS

Drugi Festival suvremenog cirkusa u Splitu

Drugi Festival suvremenog cirkusa u Splitu

Foto: - / -

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvog izdanja, Festival neobičnih obitelji ponovno stiže u Split – veći, bolji i šareniji! U organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, od 9. do 12. rujna 2021. na 3 mjesta 12 umjetnika iz Francuske, Španjolske, Grčke i Hrvatske izvest će 6 predstava!

Antonia Kuzmanić u ime organizatora nam najavljuje:

Nakon otkazivanja predstave „Tutti Frutti“ zbog zdravstvenih problema jednog od članova kolektiva LPM, Festival neobičnih obitelji otvaramo s predstavom [9] grčke umjetnice Myrto Petrochilou. Predstava igra u 19:00 na Maloj sceni Doma mladih.

Predstava [9] nudi neobični multidisciplinarni pristup suvremenom cirkusu s fokusom na to kako prostor, objekti, zvuk i pokret stvaraju uvjete za novu stvarnost.

Da bi stvorio nerealnu figuru, umjetnik mora postati nestvaran, transformirajući svoje tijelo u nešto što će nam dati prilliku da otkrijemo tu nerealnu figuru.” (Wolfgang Iser)

Nestvarnim se bavi predstava [9], i u njenom središtu je percepcija osobitog načina na koji materija nastaje u našem umu i koliko je aktivna selekcija zaslužna za strukturu figura i promjena formi. Osjećaj o figuri nastaje u oku promatrača. Gledatelj stvara vlastitu stvarnost kroz fizičku prisutnost i percepciju te pridonosi onome što se događa na sceni i time postaje koautor.

Ova predstava predselektirana je za circusnext projekt u izdanju 2020-2021.

Ulaz na predstavu je besplatan, ali je rezervacija mjesta obavezna putem obrasca: https://forms.gle/bhcnkohqMYEqG4dW7

Na nastavku pogledajte program za ostale dane. Program je dostupan i na internet stranici Festivala: peculiarfamilies.org, ili na Facebook eventu: https://www.facebook.com/events/367121888405133

 

10.9. petak / 20:00 / plato ispred Doma mladih

LAZUZ - Baktana (Francuska)

Baktana“ je susret Akrobata i Žonglera koji je sve samo nije savršen. Žongler je opsjednut svojim svijetom letećih objekata i kontrolom istih, a Akrobat se izražava kroz pokret. Rastrgani između nesporazuma i preispitivanja, njihova vlastita znatiželja vodi ih u ovom neverbalnom susretu…

 

10.9. petak / 21:00 / Amfiteatar Doma Mladih

Dora Komenda i Lucija Bužančić - Linija (Hrvatska)

Nakon prošlogodišnje prezentacije predstave u nastajanju, “Linija” ove godine ima svoju premijeru na Festivalu neobičnih obitelji! Dođite i pogledajte finalni produkt dvije splitske umjetnice – arhitektice i zračne akrobatkinje Dore Komende i animatorice i ilustratorice Lucije Bužančić. „Linija“ je predstava o ženi koja se bori sa svojim unutarnjim previranjima dok pokušava ostvariti svoje želje i snove.

 

11.9. subota / 18:00 / Gradsko kazalište lutaka Split

SÓ. - Xampatito Pato (Španjolska)

U suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Split dovodimo predstavu “SÓ.“ koju će obožavati i odrasli i djeca. Ova obiteljska predstava (preporučena dob je 5+) zabavni je prikaz kako geometrijski oblici kroz igru mogu postati umjetnost.

 

11.9. subota / 20:30 / Galerija Doma mladih

Un loup pour l'homme - Cuir (Francuska)

Nakon megauspješne izvedbe predstave „FACE NORD“ ispred 600 gledatelja na platou Doma mladih u ljeto 2019. godine popularna francuska grupa Un loup pour l'homme vraća se u Split sa svojom novom predstavom "Cuir". Za nju kritika kaže da se radi o "...ogoljenoj, sirovoj, gruboj, nekonvencionalnoj akrobatskoj priči." (Stéphanie Barioz, Télérama, TT)

Obučeni u kožne pojaseve koje se koriste na radnim konjima, Arno Ferrera i Gilles Polet istražuju pojmove vuče i privlačenja pri čemu im pojasevi pomažu da prkose gravitaciji i stalno propituju točku ravnoteže. Dva akrobata održavaju odnos subjekt - subjekt, a ne odnos pobjednik - gubitnik jer ne žele uspostaviti moć jedan nad drugim nego moć s drugim, bez hijerarhije. U ovom komadu iznimna muška snaga susreće se s nježnošću, a muškost i osjetljivost idu ruku pod ruku...

 

12.9. nedjelja / 10:00 / Planinarski dom Umberto Girometta, Mosor

Cirkus na margini - Petra Najman (Hrvatska)

U suradnji s Mosor Film Festivalom, mlada umjetnica Petra Najman u nedjeljno jutro izvest će svoj site-specific zračni performans ispred planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru. Petra Najman mlada je cirkuska umjetnica iz Zagreba koja se posljednje tri godine formalno obrazuje u cirkuskim školama u Francuskoj i Italiji.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

POPRATNI PROGRAM:

10. i 11.9. petak i subota / 11:00 / festivalski ured

kave s umjetnicima

U petak i subotu ujutro družimo se s umjetnicima čije predstave gledamo na Festivalu uz kavu i kroasane. 10. rujna s Myrtom Petrochilou (predstava [9]), 11. rujna s ekipom Lazuza (predstava Baktana) i Dorom Komendom i Lucijom Bužančić (predstava Linija). Dođite i pitajte ih sve što vas zanima o životu cirkuskih umjetnika!

 

11.9. subota / 12:00 / Beton kino

projekcija filma „Ovo bi mogao biti cirkus“

Eksperimentalni film dokumentarističke note »Ovo bi mogao biti cirkus« tematizira postojanje brojnih neiskorištenih građevina i lokacija u Zagrebu i istovremeno beskućništvo umjetnosti-u ovom slučaju cirkusa. Ovo je prvi film Nikole Mijatovića, u kojem uz pomoć Josipa Bolonića i nekolicine prijatelja obrađuje temu lokalne pozicije još uvijek mlade suvremene cirkuske umjetnosti, koja je također i regionalno primjenjiva.

Prepušteni svakodnevnom propadanju napušteni objekti ukazuju na nemar i nebrigu onih u čijem su vlasništvu, kao i na neosjetljivost istih na društvene i umjetničke potrebe ljudi koji žive i stvaraju SADA.

Ulaz je besplatan, ali je rezervacija mjesta obavezna putem obrasca: https://forms.gle/7r41fjehzcDD9sZh9

 

13. – 15.9. ponedjeljak – srijeda / 10:00 – 13:00 / točna lokacija biti će potvrđena naknadno

radionica akrobatike s Un loup pour l'homme

Un loup pour l’homme kolektiv svjetski je poznat po svojem inovativnom istraživanju partnerske akrobatike (partners acrobatics / hand-to-hand acrobatics) na koju gledaju kao fizičku konfrontaciju i nadopunjavanje dva ili više tijela.

U fokusu ove radionice je istraživanje što dva ili više tijela mogu postići u prostoru kroz „akrobatske igre“: razvijanje povjerenja u druge, odnos teže i protuteže, prijenosa osobe dok je aktivna i pasivna, kretanje kroz prostor na povezani način, istraživanje i pobijanje gravitacije…

Radionica je namijenjena cirkuskim profesionalcima i rekreativcima, plesačima i drugim osobama koje interesira fizički rad na tijelu i suradnja s kolektivom. Maksimalan broj polaznika/ca je 10 (dobna preporuka: 14+).

Cijena: 300,00 HRK

Prijave su obavezne putem obrasca: https://forms.gle/G7JSDbB4Za79EUqX7

...............................................................................................................................................................

ULAZNICE:

Kupnja karata omogućena je putem Entrio sustava – putem online prodaje

https://www.entrio.hr/event/festival-neobicnih-obitelji-9794

i na prodajnim mjestima: Dancing Bear (Dioklecijanova 6) i optika Ghetaldus (City Centar One). Prodajna mjesta van Splita potražite na https://www.entrio.hr/outlets.

Kupnja karata moguća je i u Festivalskom uredu (ulaz u Galeriju Doma mladih) od ponedjeljka 6.9. svakim danom od 11h do 18h.

Radi preporuka u sprječavanju širenja COVID-19 bolesti potičemo vas da svoje karte kupite online. Broj ulaznica je ograničen.

Festivalska ulaznica u iznosu od 200,00 HRK (170,00 HRK s popustom za srednjoškolce, studente i umirovljenike) vrijedi za sve dane festivala i obuhvaća četiri predstave s naplatom ulaska - "Baktana", "Linija", “SÓ.“ i "Cuir", festivalska torbu te prednost u rezervaciji mjesta za besplatni program (predstava "[9]" i film "Ovo bi mogao biti cirkus").

Cijena ulaznica za pojedinačne predstave su:

Baktana – 40,00 HRK (30,00 HRK s popustom)

Linija – 40,00 HRK (30,00 HRK s popustom)

SÓ. – 30,00 HRK

Cuir – 70,00 HRK (60,00 HRK s popustom)

 

Antonia Kuzmanić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.