Hrvatski radio

Radio Split

Drugi roman Petra Merčepa o popu glagoljašu

17.02.2019.

08:10

Autor: Zdravka Andrijašević

Drugi roman Petra Merčepa o popu glagoljašu

Drugi roman Petra Merčepa o popu glagoljašu

Foto: - / -

U Splitu je predstavljen roman "Glagoljaš", drugi roman Petra Merčepa iz Katuna Kreševa, posvećen životu svećenika Vida Kovačevića, koji je umro prije 300 godina, a službovao je u Župi Radobilja. Papa Inocent IV. dao je Hrvatima 1248. pravo da mogu "glagoljati", služiti misu na svom narodnom jeziku

pa je hrvatski jezik četvrti svjetski jezik na kojemu je Vatikan dopustio služenje mise (nakon Drugog vatikanskog koncila šezdesetih prošlog stoljeća). 

Publicist i čuvar zavičajne baštine Petar Merčep je prethodno objavio knjigu sa 101 zavičajnom anegdotom "Prpušalije" (Ekološka udruga "Radobiljski vrisak", 2013.) i roman "Max" (Udruga Stražara Gospodinova groba župe "Razdobilja", 2016.) s temom iz Drugog svjetskog rata, Križnog puta i poraća, u kojem je dokumentirao životni put svog oca i sumještana.

Don Vid je rođen 1648. u Kreševu, u srednjovjekovnoj knežiji Radobilja, bio je i diplomat, surađivao s mletačkim biskupima, a u svom pastoralnom životu triput je vodio bitku s Turcima koji su okupirali šestanovački kraj. 

Više o romanu "Glagoljaš" čujmo u razgovoru Zdravke Andrijašević s autorom Petrom Merčepom, koji ističe da roman nije pisan crnobijelom tehnikom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.