Hrvatski radio

Radio Split

Edukacijski program "Dalmacija storytelling destinacija"

11.11.2020.

12:35

Autor: RS

Edukacijski program "Dalmacija storytelling destinacija"

Edukacijski program "Dalmacija storytelling destinacija"

Foto: - / -

Splitsko-dalmatinska županija putem Upravnog odjela za turizam i pomorstvo i projekta "Dalmacija storytelling destinacija" započela je edukaciju namijenjenu baštinskim institucijama pod nazivom "Kostimirana interpretacija baštine" s ciljem oživljavanja baštinskih likova

s područja županije te kreiranja kreativne 365 turističke ponude unutar muzeja i značajnim baštinskim lokalitetima. 

Od 9. do 13. studenoga u prostorijama  Hrvatske gospodarske komore u Splitu projekt Dalmacija storytelling destinacija okupio je 16 baštinskih institucija, mahom muzeja s područja županije u petodnevnoj edukaciji kostimirane interpretacije. Sudionici edukacije su stručno muzejsko osoblje i muzejski suradnici - licencirani turistički vodiči koji će postati kostimirani interpretatori u prvom licu za: Muzej grada Kaštela, Muzej Poljica, Muzej grada Trogira, Muzej triljskog kraja, Muzej grada Splita, Muzeji Ivana Meštrovića, Arheološki muzej Splita, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Cetinske krajine, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, J. U. Starogradsko polje, Klišku tvrđavu, Ritam igre, TZ Vrgorca i TZ Sinja.

Organizaciju edukacije Županija je realizirala u suradnji s udrugom Interpretirajmo Hrvatsku koja se zalaže za poticanje izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Cilj edukacije je prenijeti znanja i vještine prezentacije i  interpretacije baštine koristeći storytelling metodu sukladno Interpret Europe certifikatu.

Kako bi uspješno završili trening i dobili certifikat, sudionici trebaju imati prethodno iskustvo vođenja i završiti trening u cijelosti. Proces certificiranja sastoji se od pohađanja tečaja, pisanog ispita, razvoja kostimiranog interpretacijskog vođenja, te evaluacije. Edukaciju vode predavači Mark Wallis iz Ujedinjenog Kraljevstva i Valya Stergioti iz Grčke, vodeći kadrovi za kostimiranu interpretaciju baštine na području Europe.

Oživljavanje baštinskih likova u muzejima i baštinskim institucijama na razini županije je jedinstven projekt u Hrvatskoj, ali i na europskoj razini. Projekt će turistima ali i domaćem stanovništvu omogućiti doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i  emotivnih priča kroz jedinstvenu županijsku storytelling platformu u sklopu koje će se prezentirati i vođenja kostimiranih interpretatora baštine na području cijele županije od strane polaznika ove edukacije. Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti  cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije - izvijestili su iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.