Hrvatski radio

Radio Split

"Familija" osvojila ukupno 6 nagrada na dodjeli nagrada Porin u Splitu

18.03.2017.

01:21

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema mišljenju struke, imaju najbolji pop i Album godine te suradnju u pjesmi Sreća. Jedan od producenata na tom je albumu, Elvis Stanić dobio 2 Porina – za najbolju produkciju i aranžman pjesme Gdje to piše, za čiju je izvedbu Oliver dodatno bio najbolji u kategoriji muške vokalne izvedbe.

Jedina stručna kategorija u kojoj nisu pobijedili je za Pjesmu godine gdje su slavili članovi zagrebačkog sastava Detour. Oni su za svoj prošlogodišnji hit "Zaljubila sam se" osvojili i Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom. Josipa Lisac ponovno je pobijedila u kategoriji ženske vokalne izvedbe. Na sve tri, održane dodjele Porina u Splitu, Josipa je osvojila po jednu nagradu. Prije dvije godine u Spaladium areni dobila je Porina za za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe - za album "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. godine. 

Matija Dedić je i na ovogodišnjoj dodjeli u Splitu bio uspješan, osvojivši ukupno 3 Porina. Toliko su nagrada dobili i djelatnici HRT-a – dvije za operni album Ljubav i zloba (Zbor, solisti i Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent Mladen Tarbuk i ton majstor Božidar Pandurić), te u kategoriji najboljeg albuma tamburaške glazbe. Najbolji album zabavne glazbe ima Tereza, rock album riječki Let 3, dok je Elemental najbolji u kategoriji alternativne i klupske glazbe. Novi izvođač godine je mlada riječanka – Antonela Doko, dok je video spot mlade osječanke, Mie Dimšić za pjesmu sa prošlogodišnjeg splitskog Festivala "Život nije siv" osvojio Porina u toj kategoriji.

Tijekom izravnog prijenosa dodijeljeni su i Porini za životna djela. Nagrade od bračkog kamena uručene su: dirigentu, skladatelju i akademiku Zoranu Juraniću, skladatelju, producentu i kantautoru Zrinku Tutiću, te jednoj od naših najstarijih klapa, splitskoj klapi Lučica. Oni su, pri dodjeli spontano ispred porinovske govornice zapjevali svoju najpoznatiju pjesmu – Pismo moja hrli tamo. Klapa je osnovana 1966. i do danas djeluju uglavnom, u istom sastavu. Na drugom su omiškom Festivalu dalmatinskih klapa, 1968. prvi put nastupili i kao debitanti osvojili 1. nagradu žirija. Na prošlogodišnjem, jubilarnom, 50. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu dobili su od Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović odlikovanje Reda hrvatskog pletera. Ujedno je album s tog Festivala osvojio Porina u kategoriji Najbolji album folklorne i klapske glazbe.

Treća dodjela nagrada Porin u Splitu opravdala je očekivanja organizatora. Puno gledalište u Spaladium areni, sjajno ozračje u gradu tijekom proteklog tjedna, pravo proljetno vrijeme – dovoljni su razlozi zbog čega su u Splitu ponudili ulogu domaćina našim najboljim glazbenicima i na slijedećim dodjelama hrvatskih glazbenih nagrada Porin.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.