Hrvatski radio

Radio Split

Festival svjetske književnosti i u Splitu

02.09.2018.

12:33

Autor: Mladen Vuković

Festival svjetske književnosti i u Splitu

Festival svjetske književnosti i u Splitu

Foto: - / -

Festival svjetske književnosti treći put u Splitu (i po šesti u Zagrebu) počinje u nedjelju 2. rujna 2018. Split će posjetiti neki od eminentnih glasova svjetske književne scene, scene iz susjedstva, ali i predstavnici domaćih književnih snaga, većina njih s novim književnim uradcima u prijevodu.

Do 8. rujna očekuju se gosti iz Brazila, Meksika, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te naravno Hrvatske. Od 2. do 8.9., Gradska knjižnica Marka Marulića svaki dan će ugostiti jednog pisca, pjesnika ili redatelja u 19 sati. Nakon toga se prebacujemo u prostorije Kinoteke Zlatna vrata gdje svaku večer od 20:15 nudimo projekcije filmova. Ove godine filmski fokus usmjeren je na pisca i scenarista Mirka Kovača, pa ćemo se prisjetiti njegovih velikih uspješnica kao što su Okupacija u 26 slika, Pad Italije itd.

Dosadašnja dva izdanja, splitska publika je ispratila u velikom broju svjedočeći o potrebi za kulturnim događanjima ovakvog profila.

Organizator Festivala je nakladnička kuća Fraktura a splitski dio programa realiziran je u suradnji s Gradskom knjižnicom Marko Marulić, Filozofskim fakultetom u Splitu - Odsjekom za talijanski jezik i književnost, Kinotekom Zlatna vrata i Nebojšom Lujanovićem.

Više informacija na: www.fsk.hr i www.gkmm.hr

 

PROGRAM U SPLITU  

 

Nedjelja, 2. rujna 19:00 Gradska knjižnica Marka Marulića - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Literarna ćakula: Lordan Zafranović 

Vodi Bruno Kragić

Lordan Zafranović i Bruno Kragić razgovarat će o suradnji sa scenaristom i piscem Mirkom Kovačem, velikim autorom velikih ideja od kojih su neke završile među koricama, a neke, zahvaljujući Zafranoviću, na velikim ekranima te postale klasicima hrvatske filmske umjetnosti neizbrisive vrijednosti. Lordan Zafranović režirao je osamdesetak filmova svih žanrova (kratkometražne, dugometražne, dokumentarne, eksperimentalne itd.) jer je cijeli svoj život, od najranije mladosti, posvetio filmskoj umjetnosti. O njegovim filmovima proizašlima iz suradnje s Kovačem razgovarat će Bruno Kragić, urednik filmskih i književnih časopisa, leksikolog i filmolog. 

  

 

Ponedjeljak, 3. rujna 19:00 Gradska knjižnica Marka Marulića - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Literarna ćakula: Andrija Škare

Vodi Paula Jurišić

Andrija Škare (scenarist, voditelj i suradnik HTV-a), često svrstavan u redove hrvatskih pisaca mlađe generacije, nakon šarolikog opusa ispunjenog publicistikom, beletristikom i tekstovima o glazbi, predstavit će nam se s prošlogodišnjom zbirkom priča Društvene igre. Ponovno je riječ o urbanoj prozi vezanoj uz gradske pejzaže, s likovima koji su uhvaćeni između perioda mladosti i zrelosti, i to u društvu koje nije pogodno mjesto za ljubav i zadovoljstvo koje traže. Suvremeni i bliski, šarmantni i pitki, Škarini tekstovi su podatni za različite čitatelje jer im se obraćaju univerzalnim dilemama.

 

 

Utorak, 4. rujna 19:00 Gradska knjižnica Marka Marulića - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Literarna ćakula: Polona Glavan

Vode Petra Božanić i Viktorija Veštić , iTHEom - Udruga studenata Filozofskog fakulteta u Splitu

Polona Glavan je slovenska spisateljica i prevoditeljica koja je stekla popularnost kratkim pričama objavljenima u uglednim časopisima, te odmah uspjehom svog prvog romana (Noč v Evropi) koji je bio nominiran za nagradu Kresnik za najbolji slovenski roman 2012. godine. Priče su joj uvrštene u slovenske antologije i prevedene na skoro desetak europskih jezika (te naravno i na hrvatski). Na slovenski jezik prevodi i popularizira američke, engleske i irske pisce. Njen tematski svijet čine mladi likovi velikog potencijala, ali dezorijentirani u društvenom kaosu; na putu kroz Europu ili snalazeći se u zadanim lokalnim okvirima.

    

Srijeda, 5. rujna 19:00 Gradska knjižnica Marka Marulića - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Pjesnička večer: Francesca Cricelli & Thiago Ponce de Moraes

Vodi Katja Grcić

Francesca Cricelli i Thiago Ponce de Moraes su mladi brazilski pjesnici koji dolaze preko oceana da nam kroz svoju poeziju ponude dašak daleke, a ipak bliske i omiljene, brazilske kulture. Cricelli je pjesnikinja koja se probila i na američko, kinesko i indijsko tržište, ali isto tako i ugledna znanstvenica s doktoratom iz studija prevođenja. Školujući se u Italiji, upoznala je jezik i kulturu, te prevela na portugalski mnoge talijanske klasike. Moraes je također pjesni, prevoditelj i znanstvenik, zaposlen i kao profesor na Federalnom institutu u Riju. Knjige pjesama su mu ulazile u uži krug najuglednijih brazilskih književnih nagrada. Čest je gost na nacionalnim i međunarodnim pjesničkim festivalima. Bit će zanimljivo čuti stihove mladih pjesnika koji su osvojili čitatelje od Amerike, preko Europe, do Azije.

   

 

Četvrtak, 6. rujna 19:00 Gradska knjižnica Marka Marulića - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Literarna ćakula: Antonio Ortuño

Vodi Nebojša Lujanović

Antonio Ortuño meksički je prozaist i novinar srednje generacije. Pored nekoliko knjiga priča i romana, objavio je brojne članke u različitim meksičkim novinama i kulturnim časopisima. Ipak, najviše je privukao pažnje romanima, već s prvijencem postigao epitet najboljeg proznog meksičkog izdanja u 2006. godini. Ortuño spaja novinarski nerv s književnim talentom i ne libi se plasirati u književnosti oštru društvenu kritiku na rubu groteske, čime je obilježen i njegov najnoviji roman Spaljeni koji bi trebao izaći upravo pred sam festival u izdanju Frakture.

  

Petak, 7. rujna 19:00 Gradska knjižnica Marka Marulića - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Literarna ćakula: Josip Mlakić

Vodi Nebojša Lujanović

Josip Mlakić je bosanskohercegovački pisac i scenarist iz Bugojna koji je sve svoje knjige objavio u Hrvatskoj, osvojio brojne književne i filmske nagrade (VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, Vladimir Nazor, Zlatna arena u Puli itd.). Samozatajan i povučen, ali iskren i jednostavan, Mlakić je pisac koji lako stječe simpatije čitatelja i uvijek ponovnim osvježavanjem stilskih tehnika i tematskih sklopova, čak i nakon više od petnaest knjiga, uspijeva održati njihovu pažnju. Njegovo posljednje priznanje je Nagrada za najbolji krimić Biblioteke Balkan Noir u konkurenciji domaće i regionalne književnosti, i to za roman Crni gavran i bijele vrane koji će predstaviti na festivalu. Roman je to o tegobnoj postratnoj društvenoj stvarnosti u kojoj se pokušajima izgradnje mirnog suživota ispriječi zločin i povlači ih natrag u vrtlog ratnih grijeha.

 

Subota, 8. rujna 19:00 Gradska knjižnica Marka Marulića - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Literarna ćakula: Slavenka Drakulić

Vodi Srećko Jurišić

Slavenka Drakulić, hrvatska novinarka i spisateljica, piše knjige na hrvatskom i engleskom, a neke su prevedene na više od dvadeset jezika. U izdanju američke izdavačke kuće Penguin izašlo joj je šest naslova. U publicističkim knjigama uglavnom se bavi svakodnevicom u socijalizmu, a poslije 1989. i ratom. U književnim djelima Slavenka Drakulić okrenuta je ženskom tijelu, bolesti i traumi, propitujući i živote kreativnih žena koje su živjele s poznatim umjetnicima. Tako je slučaj i s njenim posljednjim naslovom Mileva Einstein, teorija tuge koji će biti predstavljen na festivalu. Objavljuje članke u uglednim europskim i američkim novinama. A živi na relaciji Hrvatska – Švedska, dakle, s rijetkim, ali zato dragocjenim, prilikama da se druži s hrvatskim čitateljima, kao što je to slučaj na zatvaranju splitskog dijela programa Festivala svjetske književnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.