Hrvatski radio

Radio Split

Film 'Odisej' sniman na hrvatskim otocima

07.11.2017.

09:33

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača pozivaju na premijeru filma "Odiseja" redatelja Jérômea Sallea, koji je tijekom 2015. godine sniman u Hrvatskoj (Hvar, Pakleni otoci, Vis, Biševo).

Svečana premijera francuskog filma "ODISEJ" redatelja Jérômea Sallea će biti u Kinoteci Zlatna Vrata u utorak, 7. studenog u 20 sati, čime se slavi i treći rođendan Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača - Dan neovisnih kina. 

Rođendansko slavlje obilježit će se projekcijom biografskog filma o morskoj avanturi Jacquesa Cousteaua "Odisej" koji je sniman upravo u Hrvatskoj, u okolici Splita, u rujnu 2015. godine i to na otoku Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su 'glumili' jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone. 

Visokoproducirana filmska poslastica "Odisej" izvrstan je primjer kako privučeni mjerama poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, visokobudžetni filmovi poput Ratova zvijezda: Povratak Jedija, Otpadnika ili Mamma Mia: Here We Go Again, televizijske serije kao što su Igre prijestolja, Iskopine, McMafije i Borgia te europski projekti poput Odiseja, trilogije o Winnetouu, Itsi Bitsi ili Uzvodno rijekom Hrvatskoj omogućavaju izvanrednu globalnu promociju te je pozicioniraju na svjetsku produkcijsku mapu.

Ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra Daniel Rafaelić naglasio je kako će HAVC i nadalje sufinancirati snimanje stranih filmova u Hrvatskoj, podsjetivši da su takvi filmovi snimani u nas i prije stotinjak godina.

Film "Odisej" bit će prikazan večeras u 19 sati u kinu Karaman te u 20 sati u kinu Zlatna vrata, a prije toga bit će prikazan i dvominutni izvještaj o posjetu Žaka Kustoa Splitu 1977. godine koji je sačuvan u arhivi Hrvatske radio televizije. O tri godine postojanja Hrvatske mreže neovisnih kina, koja je narasla na 39 članova, 52 dvorane s 15 tisuća sjedala,Snježana Kuzmanić, članica Upravnog odbora Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača je kazala:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.