Hrvatski radio

Radio Split

Fotomonografija "Divlji cvjetovi" Ivana Grljušića donosi 877 zabiokovskih cvjetova

27.07.2022.

07:37

Autor: Mladen Vuković

Divlji cvjetovi

Divlji cvjetovi

Foto: Ivan Grljušić / Ivan Grljušić

Hrvatski književnik Ivan Grljušić objavio je pedesetak knjiga poezije, proze, drama, eseja, fotografija i drugog štiva, priredio je i nekoliko antologija i stihova velikana hrvatskog pjesništva. Više od polovice tih knjiga objavio je u vlastitoj nakladi te ih je sam i grafički priredio za tisak. Živi u kamenom zagrljaju Zabiokovlja, u mjestu Kozička Poljica, i na tom vrgoračkom kršu u proteklih petnaestak godina snimao je cvjetove poznatih i rijetkih planinskih biljki. Ovih dana iz tiskare stiže opsežna fotomonografija DIVLJI CVJETOVI.   

Na svom Facebook zidu Ivan Grljušić komentira prvu i zdanju koricu te zanimljive knjige:

"DIVLJI CVJETOVI - stražnja strana korica. Kao cvjetna kupa, čaša (calix). Osim pretakanja svjetlostne ljepote u cvjetove, može se njome i nazdraviti - i stoga jer sam korice dovršio točno na dan kada sam rođen (6. VII. u 5 sati); poslije mnogo mjeseci vrlo naporna posla..... od rođendana do rođendana .... Na stražnjoj strani su i popratne riječi:

    DIVLJI CVJETOVI - Oni s livada, iz krša (i, doslovce, iz kamena), iz šumaraka, škripâ, s planinskih vrhova i proplanaka ...

     Snimani tijekom petnaestak godina u različitim vremenskim uvjetima; ponekad na mjestima na koje više nisam stupio, a događalo se da sam neku biljku u cvatu vidio samo taj jedini put i nikada više.

     Prvi naum bio je isključivo estetski, ali poslije se proširio i na botaničko-dokumentarni. S dodavanjem znanstvenoga nazivlja bilja na hrvatskome i latinskom, te isticanja endemskih, ugroženih, zaštićenih, ili pak onih otrovnih vrsta.

     Pronađoh tako u svojim „arhivima“ oko 3500 slika cvjetnih motiva.

     Od toga sam izdvojio (prema oba kriterija – estetskom i dokumentarnom) i u knjigu uvrstio točno 877 color fotografija. (Znatno više od bilo koje botaničke knjige u Hrvatskoj i susjednim joj državama.) Nisam odolio iskušenju da na kraju monografije ne dodam i nekoliko onih cvjetova koji nisu divlji."

Evo što nam je autor kazao o knjizi:Ivan Grljušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.