Hrvatski radio

Radio Split

Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu

22.12.2020.

13:12

Autor: Mladen Vuković

Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu

Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu

Foto: - / -

Muzej grada Splita priredio je u istočnim Dioklecijanovim podrumima izložbu „Fragmenti prošlosti carske Palače“ na kojoj su postavljena 53 graditeljska ulomka iz izvorne antičke arhitekture koji su pronađeni tijekom arheoloških istraživanja prije tridesetak godina.

Iznimna vrijednost Palače podno Marjana očituje se u visokom stupnju sačuvanosti izvorne antičke arhitekture koja za istraživače predstavlja jedan od najbogatijih izvora za proučavanje građevinskih tehnika zidanja kao i dekorativnoga repertoara tetrarhijskoga razdoblja.

Brojni skulpturalni i dekorativni dijelovi arhitekture nestali su zbog postupne preobrazbe carske rezidencije u kasnoantički kristijanizirani grad. U razdoblju vladavine cara Dioklecijana kršćanstvo je, zbog rapidnoga širenja na području Rimskoga Carstva, postalo prijetnja poganstvu na kojem je počivala tetrarhijska politika.

Tijekom višestoljetnoga života unutar Palače njezini stanovnici uklanjali su s izvornoga mjesta stupove, kapitele, klesane kamene blokove i ostali građevinski i dekorativni materijal te ih iskoristili za gradnju privatnih i javnih objekata. Svaka građevina unutar Palače imala je različito klesanu dekoraciju koja je bila u skladu s njezinom funkcijom. Tako je tetrarhijski likovni program krasio građevine i ulaze javnoga karaktera, religijskim dekorativnim repertoarom obuhvaćeni su hramovi dok Mauzolej obiluje sepulkralnom ikonografskom dekoracijom.

U dvoranama Podruma deponirani su fragmenti arhitektonskih i dekorativnih elemenata Palače koji potječu s arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova provedenih od druge polovice 20. stoljeća na raznim lokalitetima unutar i izvan njezinih obodnih zidina kao i podrumskoga dijela prostorija.

Izložba će biti trajnim postavom u podrumima koju Splićani mogu besplatno pogledati do 10. siječnja 2021. godine.
Evo što su o izložbi rekli a
utorica izložbe kustosica Vedrana Supan i ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo:

 

Branka Brekalo

Vedrana Supan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.