Hrvatski radio

Radio Split

Gledatelji pohrlili u ljetno kino Bačvice

06.06.2015.

10:26

Autor: Ana Krolo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ljetnom kinu Bačvice počelo je osmo izdanje Festivala mediteranskog filma Split.

Regionalnom premijerom talijansko-albanskog filma "Zakleta djevica” sinoć je u rasprodanom ljetnom kinu 'Bačvice' službeno otvoren osmi Festival mediteranskog filma Split. Najposjećenija kulturna manifestacija pod Marjanom ponovno je oborila vlastiti rekord posjete, a otvorenom ju je proglasio savjetnik gradonačelnika Ive Baldasara za kulturu i znanost Igor Baković.

Građane i turiste, koji filmove mogu gledati zahvaljujući engleskim titlovima, ali i brojne filmske i kulturne djelatnike, pozdravio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

- Mi ovaj festival zaista radimo radi publike, trudimo se tijekom cijele godine i jako nam znači što ponovno imamo rasprodano kino. Ne znam kako se izviniti svima vama koji sjedite svugdje naokolo, ali sve je to neka atmosfera koja čini ovaj festival onakvim kakav jest - kazao je Munitić, i na podršci zahvalio Hrvatskom audio vizualnom centru, Grad Splitu, i brojnim parnerima i sponzorima.

Drugog dana festivala program u Kinoteci otvara 9-minutni "Dan Marjana" Igora Jelinovića, nakon kojeg slijedi francuska mini serija "Mali Quinquin" Bruna Dumonta, koju je New York festival usporedio sa serijom Twin Peaks. Večernji program u ljetnom kinu Bačvice otvara "Daddy Issues" Judite Gamulin, a film koji će obilježiti subotu na FMFS-u je "Nova prijateljica", neobična zabavna priča o ljubavi, gubitku i identitetu, francuskog redatelja François Ozona.

Tijekom devet dana festivala bit će prikazano ukupno 66 filmova iz 31 zemalje, od čega je čak 45 hrvatskih premijera. FMFS se održava na tri lokacije, u ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata, te vrtu Galerije umjetnina gdje su projekcije svaku večer besplatne kako bi što veći broj Splićana i njihovih gostiju na barem neki način sudjelovao na festivalu.

Poslušajmo naketu gledatelja:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.