Hrvatski radio

Radio Split

"Golgota, Golgota!" Drage Čondrića

25.03.2016.

13:00

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velike blagdane prati i književna riječ pa je i o Velikom tjednu i Uskrsu ispisano niz književnih radova u stihu i prozi, a objavljeno je i nekoliko antologija lirike Velikog petka. Tako ćemo i danas u našem programu čuti stihove nadahnute Mukom Gospodina našega Isusa Krista.

Riječ je o poemi "Golgota, Golgota!" splitskog pjesnika Drage Čondrića, koji je za nju dobio prvu nagradu na trienalnom natječaju udruge "Pasionska baština" i Društva hrvatskih književnika za 2010. godinu.

Čondrić je se u književnosti javio relativno kasno, u zrelim i umirovljeničkim danima. Njegova prva knjiga EVANĐELJE PO ČOVJEKU tiskana je 2009., a zatim slijede: FRAGMENTI RANE JESENI, nagrađene trećon nagradom Fra Martin Nedić u Tolisi, 2011., zatim spomenuta zbirka GOLGOTA, GOLGOTA! objavljena 2011., RASPREDANJE SUDBINE iz 2012. te SEDAM VELIKIH BIBLIJSKIH POEMA koju je također objavila Naklada Bošković prošle 2015. godine.

Iz nagrađene poeme "Golgota, Golgota!" koja ima osam pjevanja s Prologom i Epilogom, Drago Čondrić nam u sljedećih nešto više od dvadesetak minuta čita izbor svojih stihova o Gospodinovu Velikom tjednu, uz njihov kratki komentar:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.