Hrvatski radio

Radio Split

Grad Prix Nikoli Listešu u Portugalu

11.04.2018.

14:16

Autor: Mladen Vuković

Grad Prix Nikoli Listešu u Portugalu

Grad Prix Nikoli Listešu u Portugalu

Foto: - / -

Naš poznati strip autor i karikaturist Nikola Listeš, koji živi u Kaštel Sućurcu, osvojio je još jedno prestižno priznanje – Grand Prix na 20. Svjetskom festivalu karikatura u Portu u Portugalu (Porto Cartoon 2018) s temom "Očistimo planet".

Stručni ocjenjivački sud s predsjednikom FECO-a Bernardom Boutonom imao je najviše posla ove godine jer je birao između 2500 pristiglih radova iz cijelog svijeta, i glavnu nagradu dao Listešu, koji je inače do sada osvojio čak pet puta godišnju nagradu Društva karikaturista Hrvatske "Oslarika" kao najuspješniji hrvatski karikaturist na svjetskim festivalima humora tijekom jedne godine.

Uz petnaestak posebnih priznanja, drugu festivalsku nagradu osvojio je Albanac koji živi u Italiji Agim Sulaj, s crtežom plastične boce koja proždire planet, a treću dijele Mahboobeh Pakdel iz Irana i Cau Gomez iz Brazila.

Koliko je umjetnost karikature jaka u nekim zemljama pokazuje i podatak da je na ovaj veliki festival smijeha iz Irana stiglo oko 500 radova, Turske 200, Brazila 180, Rumunjske 115, Portugala 96 itd.

Evo što je Mladenu Vukoviću o festivalu i još zanimljivijim nagradama kazao Nikola Listeš:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.