Hrvatski radio

Radio Split

Gradonačelnik Baldasar primio članove klape Lučica

18.10.2016.

16:31

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 50 godina djelovanja, splitski je gradonačelnik Ivo Baldasar primio članove klape Lučica koji su ga izvijestili o svom dugogodišnjem radu. Gdje su klapaši, tamo je i pjesma, pa je tako bilo i tijekom razgovora sa splitskim gradonačelnikom.

Ono što izdvaja splitsku klapu Lučica u odnosu na ostale klape sa splitskog područja, pa i šire jest činjenica da su u proteklih 50 godina nastupali u istoj postavi i sa istim umjetničkim voditeljem, njihovim članom, maestrom Duškom Tambačom koji zbog bolesti nije nazočio ovom susretu. Oni su postali, kako kaže njihov član, Mile Tafra više od klape - velika obitelj koja je u proteklom razdoblju zajedno proživljavala brojne lijepe trenutke, ali i one loše. Posebice u posljednje vrijeme kada su jedan drugomu bili potpora tijekom bolesti. Upravo ih je bolest njihovog maestra spriječila da nastupe na ovogodišnjem jubilarnom, 50.-tom festivalu dalmatinskih klapa u Omišu u večeri svečanog otvaranja kada su nastupile i neke od klapa koje su, poput njih i drugih klapa, obilježile ovaj Festival: Trogir, Ošjak, Šibenik, Filip Dević i druge. Za svoj su doprinos našoj tradicijskoj glazbi ove godine, članovi Lučice dobili pojedinačno odlikovanje Reda hrvatskog pletera koje im je u srpnju uručila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom završne večeri muških klapa ovogodišnjeg omiškog Festivala.

Ime su dobili prema lučici jedriličarskog kluba Split koja je u to vrijeme, a danas već rjeđe bila poznata po imenu - Lučica. Svom prepoznatljivom serenadnom, a capella pjevanju ostali su dosljedni do danas o čemu je govorio drugi tenor klape, Gordan Mišetić Čoks. Nisu podilazili glazbenim trendovima, stadionskim nastupima, pjevanju uz instrumente. Ostali su prava klapa, s 5-6 članova kakve su bile prije pola stoljeća. Današnje muške klape uglavnom broje u svom sastavu 8 članova, neke i više. Svoj opus trebaju zahvaliti maestru Tambači koji je bilježio, obrađivao stare napjeve koje su mu kazivali stari Splićani. Ono što posebno naglašavaju - stalnost njihovog sastava u kojem nastupaju već više od 50 godina. 

Lučica djeluje i danas, više na svojim svakodnevnim druženjima te u našem studiju, prigodom snimanja njihovih posljednjih albuma, "Teštamenata". U posljednje su vrijeme snimili nekoliko video spotova. Njihov je spot za pjesmu "Pismo moja hrli tamo" na festivalu u talijanskom Lecceu dobio i nagradu kao najbolji kratki turistički film. Djeluju samostalno, izvan udruga zbog čega im je teže prikupiti novčana sredstva za budući rad. Zato su zamolili gradonačelnika Baldasara za pomoć pri snimanju novog video spota koji će snimati iduće godine. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.