Hrvatski radio

Radio Split

Grafičko-pjesnička mapa posvećena Charlesu Baudelairu

08.04.2021.

20:32

Autor: Mladen Vuković

Grafičko-pjesnička mapa posvećena Charlesu Baudelairu

Grafičko-pjesnička mapa posvećena Charlesu Baudelairu

Foto: - / -

U petak, 9. travnja, 200. je obljetnica rođenja slavnoga francuskog pjesnika Charlesa Baudelairea, simbola boemstva i bludnosti. Njemu u spomen, pjesnik Miljenko Galić napisao je pjesmu "Confiteor" koju je akademski slikar Josip Botteri Dini popratio dvjema grafikama

i tako je nastala još jedna njihova zajednička grafičko-poetska mapa, koja je kruna njihove dvadesetgodišnje suradnje - kaže Miljenko Galić.

Mapa se trebala predstaviti u sklopu Dana frankofonije u Splitu 9. travnja, ali je zbog epidemioloških razloga program odgođen za bolja vremena. 

Botteri i Galić do sada su u bibliofilskoj nakladi tiskali ukupno dvanaest pjesničko-grafičkih mapa s najčešće duhovnom i sakralnom tematikom (posvećene Kristu, Božiću, kaležu Čuda ludbreškog, papi Ivanu Pavlu II.), neke su nadahnute pjesnikovim zavičajem (Krka, Visovac, Dalmatinska zagora, ali i maslina i Mediteran), a dio ih je nastao u povodu značajnih obljetnica više umjetnika - Ivana Meštrovića, Side Košutić, Georga Trakla...).

Charles Pierre Baudelaire (Paris, 9. travnja 1821. - 31. kolovoza 1867.) je pjesnik, prevoditelj, a pisao je i likovne kritike. Njegovo djelo sadrži elemente romantizma i orijetaciju simbolista. Uz slavnu zbirku pjesama Cvjetovi zla (Fleurs du mal), koju mnogi smatraju najvažnijim lirskim djelom 19. stoljeća, napisao je i zbirku pjesničkih crtica Spleen Pariza, kojima je stvorio novu pjesničku vrstu. Pisao je sjajne likovne kritike, a istaknuo se i kao prevoditelj. 

 

CONFITEOR


Priklanjajuć se umjetnosti što je
zahtjevnošću Jaspersovom šifra transcendencije
sa svrhom uzvišenja u Bogu naravi ljudske
utvaram sebi da možda načinjem
nagluhost eona
za Božansko s limesom Beskonačnog
Rujem jeseni
oznamenjene grozdovima duhovne biti
uobličujem treptaj od Punine
stihom koji pulsira sa suglasjima Baudelaireovim
i otvara me plesu kozmičkom:
Disk
bakarni
tone
ranije se noća
jedri
blagost dana
opojnošću voća
Dok odzvuke mirim
u podatnoj
samoći
voštanice sam plamen
na vratima noći

Miljenko Galić

 

Miljenko Galć

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.