Hrvatski radio

Radio Split

Grand prix karikaturistu Slobodanu Butiru

29.04.2017.

13:00

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Splitski karikaturist Slobodan Butir osvojio je glavnu nagradu - Grand prix na međunarodnom festivalu humora Zlatý Súdok 2017. u Prešovu u Slovačkoj s temom pivo. Zadnjih godina Butir je sve nagrađeniji autor na svjetskim natjecanjima karikaturista, iz grada piva mu stiže ukupno četrnaesta nagrada.

Tako je na festivalima u Hrvatskoj i u svijetu u proteklih 13 godina osvojio posebne nagrade, diplome i priznanja:

2004. (Blato / Hrvatska - 1. nagrada)

2011. (Solin / Hrvatska, Peking / Kina)

2012. (Peking - Panda / Kina, Urziceni / Rumunjska - 3. nagrada, Dicaco / Koreja)

2013. (Kijev / Ukrajina, Daejeon / Koreja, Strumica / Makedonija - 2. nagrada)

2014. (Zagreb / Hrvatska, Seul / Koreja)

2015. (Seul / Koreja, Jiaxing / Kina - 1. nagrada)

2016. (Pljevlja / Crna Gora - 2. nagrada, Solin / Hrvatska)

2017. (Prešov / Slovačka - Grand prix) 

 

Životopis

Rođen je 1952. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Splitu. Prvu karikaturu objavio je 1969. u Slobodnoj Dalmaciji. Surađivao je s brojnim listovima u zemlji i inozemstvu (Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Večernji list, Vjesnik, Danas, Pavliha, Mladina, Osten, Oslobođenje, Borba, Jež, La Erison, itd.) Sudjelovao je na brojnim festivalima u Hrvatskoj, Italiji, Slovačkoj, Kanadi, Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Sloveniji i drugdje. U salonu Matice Hrvatske u Splitu imao je samostalnu izložbu karikatura. Ilustrirao je više knjiga za djecu, kao i devet knjiga humoreski Malog Duje (Vinka Bajrovića). Radio je u prosvjeti, a 14 godina je bio i jedan od grafičkih urednika u Slobodnoj Dalmaciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.