Hrvatski radio

Radio Split

Grand prix kolumbijskom i indijskom filmu

18.09.2016.

21:05

Autor: MV

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proglašenjem pobjednika završio je 21. Splitski filmski festival. Grand prix festivala dobili su kolumbijski film "Oscuro animal" (u dugometražnoj konkurenciji) i indijski film "Događaji u maglenoj komori" u kratkom metru.

Žiri za dugometražni film u sastavu Marko Njegić, Jan Schomburg i Bekim Serjanović odlučili su Grand Prix festivala dodijeliti filmu "Oscuro animal" redateljaFelipea Guerrera iz Kolumbije.

U filmu Felipea Guerrera slike pričaju priču, jedva da se izgovori riječ dijaloga i ta se nijemost prenosi na nas. Šutke gledamo film vizualne ljepote usporedive s nekom najboljom slikom koju išara kist stvarnosti, ratnog konflikta u Kolumbiji toliko univerzalnog da transcendira prostor i vrijeme.

Posebna nagrada (Honorable Mention) dodijeljena je filmu "Događaj" (Event) redatelja Sergeia Loznitziz Rusije.

Estetski i politički relevantan film ″u kojem se ogleda prošlost, sadašnjost i budućnost″ Rusije, ali i europske kinematografije.

 

Nagrađeni kratkometražni filmovi

Žiri za kratkometražni film u sastavu Bernd Schoch, Hugo Engelbrech i Ivan Perić je odlučio Grand Prix dodijeliti filmu DOGAĐAJI U MAGLENOJ KOMORI / EVNTS IN A CLOUD CHAMBER,redatelj je Ashim Ahluwalia iz Indije.

Gran Prix za najbolji kratkometražni film dobiva film indijskog autora Ashima Ahluwalia Događaji u maglenoj komori. Žiri je istekao zanimljiv način na koji je u filmu prikazana korelacija između procesa sjećanja i stvari koji su već izgubljene. Također preko ovog filma dobivamo novi uvid u povijest indijske kinematografije. Film posebice čini zanimljivim suptilna doza humora od strane samog glavnog protagonista.

 

Posebne nagrade (Honorable Mention) dijele dva autora:

Posebne negrade dobivaju filmovi Movements arising from different relationships between regularity and irregullarity II Japanskog autora Mashira Tsutania. U filmu se ističe kombinacija znanosti i same umjetnosti. Povezanost struktura i stanica u mozgu miševa sa svemirom. Također je žiri istaknuo vješto korištenje glazbe i zvukova u kombinaciji sa pokretnim slikama.

Drugo posebno priznanje žiri je dodijelio švicarskoj autorici filma The Meadow. Film se ističe svojom atmosferom, načinom na koji je sniman. Također u filmu je vješto prikazan suptilni pomak u priči. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.