Hrvatski radio

Radio Split

GRAND PRIX Poljaku Krzysztofu Tomalskom

04.10.2021.

17:36

Autor: MV

Grand Prix: Krzysztof Tomalski -Genesis for Astrophysicists

Grand Prix: Krzysztof Tomalski -Genesis for Astrophysicists

Foto: - / -

Počinje bijenalni 10. Splitgraphic, a skupna izložba bit će otvorena u utorak, 5. listopada u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu. Zbog pandemije neće biti programa otvorenja izložbe, koja se može pogledati od 19 do 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 5. 11. 2021.

Izložena su djela 54 umjetnika koje su izabrali selektori Ingrid Ledent (Belgija) i Yoshio Imamura (Japan).

NAGRADE 10. SPLITGRAPHIC BIJENALE

GRAND PRIX Krzysztof Tomalski (Poljska/Poland)

POSEBNA NAGRADA  Harumi Sonoyama (Japan)

POSEBNA NAGRADA  Toshiko Hishida (Japan)

POSEBNA NAGRADA  Hyejeong Kwon (Koreja/Korea)

NAGRADA MLADOM UMJETNIKU Wang Jiayi (Kina/China)

NAGRADA CRVENI PERISTIL  Magdalena Uchman (Poljska/Poland)

NAGRADA ZA DOPRINOS GRAFIČKOJ UMJETNOSTI Annu Vertanen (Finska / Finland)

NAGRADA ROBERT ADAM  Masahiro Fukuda (Japan)

Jubilarni deseti Splitgraphic bijenale se održava 2021. godine u Splitu, a na programu je kao i do sada središnja skupna izložba koja predstavlja suvremenu međunarodnu grafičku scenu. Tijekom deset izdanja Splitgraphic je uvijek imao cilj izlagati i promovirati međunarodnu grafičku produkciju, s posebnim naglaskom na suvremeni pristup grafičkom otisku i znaku, klasičnim i novim grafičkim tehnikama.

Upravo zbog toga Splitgraphic je pozvao kao selektore ovog jubilarnog bijenala Yoshia Imamuru (1948.) i Ingrid Ledent (1955.). Naime, oni su priznati umjetnici, grafičari i pedagozi, ali i dobitnici glavnih Grand prix nagrada na prošlim izdanjima. Oboje su već niz godina vezani za djelovanje bijenala. Imamura je dobitnik i Posebne nagrade (Special Award) na 4. Splitgraphicu 2009. godine, a Ledent je bila selektor bijenala 2017. godine. Od tog osmog izdanja bijenala umjesto međunarodnog peteročlanog žirija Splitgraphic se odlučio za jednog selektora bijenala koji odabire radove za središnju skupnu izložbu, da bi se postigao koheretniji prikaz suvremene međunarodne grafičke scene. Dakle, za desetu skupnu izložbu Splitgraphic bijenala je odabrana su 54 umjetnika.

Nažalost, deveti Splitgraphic 2019-2020 je preskočio skupnu izložbu zbog okolnosti pandemije i obnove izložbenog prostora Stare gradske vijećnice. Deveto izdanje sastojalo se od samostalne izložbe Yoshia Imamure (2019.), i skupne izložbe suvremene baskijske grafike “Basquegraphia” (2020.) u Salonu Galić u partnerstvu s HULU-Split.

Yoshio Imamura je pozvao 24 suvremena ugledna međunarodna grafička umjetnika s naglaskom na selekciju vrhunskih japanskih majstora grafičke umjetnosti. Umjetnički opus i rad Yoshia Imamure (član prestižne strukovne udruge Japanese Print Association) se temelji natradiciji i suvremenosti japanske grafičke umjetnosti kroz korištenje tradicionalne japanske “woodblock” (drvorez) tehnike u kombinaciji s ostalim grafičkim tehnikama - bakropisa i mezzotinti, tematike prirode i univerzalnosti postojanja, savršenost i minucioznost tehničke izvedbe, te senzibiliteta likovnog jezika. Njegov izbor odražava njegove susrete i fascinacije s umjetnicima različitih grafičkih izričaja i kultura, jednako kao i međugeneracijski presjek recentne japanske grafike.

Ingrid Ledent je odabrala 22 umjetnika iz svih dijelova svijeta. Ona je stavila u svom izboru naglasak na suvremenost vizualnog grafičkog jezika, kombinaciju klasičnih i digitalnih tehnika, grafičkim radovima koji su na rubu instalacija, a Splitgraphic bi pogotovo istaknuo njen izvrstan odabir vodećih grafičkih umjetnica današnjice. Ingrid Ledent je ugledna grafička umjetnica i profesorica Akademijama u Antwerpenu i Šangaju. Njezini radovi osim tehnike litografije obuhvaćaju zvuk, instalaciju, video i digitalni tisak. Ingrid Ledent i njen opus su paradigma suvremene grafike danas. Već je dvaput boravila u Splitu, održala je samostalnu izložbu i predavanje 2013. godine, što svakako je jedan od vrhunaca Splitgraphica, ali i splitske likovne umjetničke scene.

Uz selekciju Imamure i Ledent, pošto se radi o jubilarnom desetom izdanju, Splitgraphic (Pavo Majić i Marina Petit) je odlučio izložiti grafike osam dobitnika nagrada dosadašnjih Splitgraphic bijenala (2003-2019). Među izabranim umjetnicima su izloženi grafički listovi Ivana Kožarića, kao IN MEMORIAM posveta ovom velikom umjetniku hrvatske suvremene umjetnosti koji je bio dobitnik nagrade 2005. godine. Deseti Splitgraphic će obilježiti hommage velikom japanskom grafičaru Masahiru Fukudi, koji je nažalost preminuo ove godine. Fukuda je bio veliki prijatelj Splitgraphica, njegovi grafički listovi iz ciklusa Love Relation-Split obilježili su bijenale od 2003. godine, kada je svoje crvene amorfne oblike Dioklecijana i Priske posjeo na Peristil, a kasnije ih je prošetao po svim splitskim znamenitostima. Upravo zbog toga će i sljedeća izložba Splitgraphic bijenala biti posvećena samo Masahiru Fukudi - izvijestio je direktor Splitgraphic bijenala Pavo Majić.

Pavo Majić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.