Hrvatski radio

Radio Split

Grašo nastupio na Peristilu bez publike

05.05.2020.

03:26

Autor: Eduard Gracin

Petar Grašo s prijateljima na Peristilu

Petar Grašo s prijateljima na Peristilu

Foto: - / -

Grašo je nastupio na Peristilu zbog radijskog i televizijskog snimanja za potrebe Hrvatske radiotelevizije kao poklon splitskog Poglavarstva građanima Splita u povodu Sudamje, ali i svim stanovnicima Lijepe naše u ovim neobičnim vremenima i bit će emitiran na blagdan Svetog Duje.

Corona virus onemogućio je održavanje Dana Sudamje na način kako smo to već navikli - klapski koncert u Kazalištu, blagdanska procesija, popularna tombola uz Tonča Banova, večernji koncert, narodno slavlje do dugo u noć. Nadamo se da će ovo biti jedini put da blagdan Svetoga Duje obilježimo na ovaj način - bez nazočnosti brojnog pučanstva Splita i njegovih gostiju. Gradonačelnik Andro Krstulović-Opara je ipak pronašao način kako ćemo proslaviti blagdan svog zaštitnika onako kako to obično radimo - pjesmom. Na splitskom je Peristilu nastupio Petar Grašo sa svojim prijateljima, ali - bez publike. Kako bi se osigurale mjere koje je propisao Nacionalni stožer, Peristil je tijekom koncerta bio zatvoren za građane. Grašo je bio za bijelim klavirom nasred Peristila. Ostali su glazbenici bili u skladu s ovim "beskontaktnim koncertom" - na pristojnoj udaljenosti. Iza Graše, ispod sfinge za violončelom je bila Osječanka Iva Ilakovac, na stubama ispod Katedrale član Grašinog pratećeg sastava, gitarist Mario Došlinec, s Grašine lijeve strane, opet uvažavajući socijalno distanciranje koprivnički glazbenik na kahonu Goran Vidović, a na skalinama pored ulaza u poznatu splitsku kavanu Grašin prijatelj i suradnik na gitari Ante Gelo.

Odsvirao je 8 pjesama, među njima neke od svojih najvećih hitova. Započeo je s Oliverovim "Galebom", a galebovi su se, kako nam je kazao nakon koncerta, u velikom broju okupili iznad Peristila tijekom izvedbe napadajući dron s kojim je iz zraka sniman koncert za potrebe Hrvatske radiotelevizije. Snimanje su odradile naše televizijske kolege iz splitskog HRT Centra uz pomoć poznatog tv redatelja Zorana Nikolića inače stalnog televizijskog redatelja splitskog Festivala. Za ton su brinule naše kolege s Hrvatskog radija - Krešimir Banek i Robert Čubrić koji će pripremiti snimku za radijsko i televizijsko emitiranje. Glazbenicima je tonsku pomoć pružao poznati splitski ton majstor Sašan Ćirković - Ćiro kako bi snimanje proteklo bez problema. Grašo i prijatelji izvodili su pjesme više puta prema uputama redatelja Nikolića kako bi ovaj koncert što ljepše izgledao tijekom televizijskog emitiranja na sam blagdan Svetog Duje na Drugom programu Hrvatske televizije i Hrvatskog radija te u programu Radio Splita nakon vijesti u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.