Hrvatski radio

Radio Split

16:07 / 09.10.2015.

Autor: MV

Gugina "Oluja koju nismo mogli izbjeći"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski časnički zbor Grada Splita za Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada priredio je predstavljanje knjige "Oluja koju nismo mogli izbjeći" novinara Ante Guge, održane u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu.

U punoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu ovu publicističku uspješnicu Večernjeg lista, uz autora su predstavili njezin urednik Žarko Ivković, potpredsjednik Hrvatskog časničkog zbora Petar Škorić, novinar i publicist Josip Jović i ratni pomoćnik ministra obrane dr. Goran Dodig.

Škorić je publici predstavio autora Antu Gugu, ratnog reportera, novinara i urednika Slobodne Dalmacije i niza drugih domaćih medija. Govorio je o važnosti širenja istine o Domovinskom ratu posebno među mlađim naraštajima. Urednik knjige Žarko Ivković istaknuo je autorovu sustavnost i nepristranost u kronološkom opisu događaja koji nam nisu uvijek bili shvatljivi. Dr. Goran Dodig je naglasio da je najveća kvaliteta knjige to što autor ne nameće zaključke, nego donosi činjenice iz različitih izvora i samom čitatelju ostavlja pravo na zaključak. Josip Jović je govorio o potrebi istraživanja događaja iz Domovinskog rata čemu ova knjiga daje veliki doprinos.

Govoreći o načinu na koji je istraživao događaje i pisao o njima, autor Ante Gugo je istaknuo kako nije imao namjeru baviti se poslom povjesničara nego na lako čitljiv novinarski način opisati zbivanja između 1985. i 1995. godine. „Knjigu sam pisao najviše zbog onih koji se Domovinskog rata ne sjećaju“, rekao je Gugo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.