Hrvatski radio

Radio Split

Habsburg trio u Muzeju grada Splita

16.04.2018.

09:55

Autor: Vesna Relić

Habsburg trio u Muzeju grada Splita

Habsburg trio u Muzeju grada Splita

Foto: - / -

Udruga mladih akademskih glazbenika organizira u ponedjeljak, 16. travnja priređuje šesti koncert MAGsezone 2017/2018. Osma je to sezona koju ova nagrađivana udruga organizira u različitim koncertnim prostorima u Splitu. Koncert Habsburg tria održat će se u dvorani Muzeja grada Splita u 19,30 sati.

TRIO HABSBURG svojim imenom povezuje udaljene krajeve srednje Europe iz kojih su potekli članovi trija, ali istodobno odaje počast kompozitorima koji su pisali krajem 19. stoljeća. Sto godina nakon raspada Habsburške monarhije gotovo sve se promijenilo, svijet sigurno nikad više neće biti isti, a opet milijuni ljudi godišnje posjećuju Beč i diveći se njegovoj arhitekturi i bogatstvu kulturnih događanja. Na nama je da trajne vrijednosti koje smo baštinili iz tog vremena njegujemo i promičemo na svojim koncertima, otkrivajući današnjoj publici zaboravljeno blago komornog repertoara za trio. Prvi koncert trija u ovom sastavu posvećen je djelima skladatelja koji su poput članova trija potekli iz države koje su nekad bile rubne provincije velike Habsburške monarhije. Iz kraljevske dinastije Habsburg-Lothringen potječe skladatelj po kojemu je nazvan ovaj trio, Beethovenov učenik i veliki prijatelj Nadvojvoda Rudolf kojemu je veliki majstor posvetio nekoliko svojih značajnih kompozicija, a u čijem se Triju za klarinet, violončelo i klavir osjeća značajan utjecaj Beethovena.

Trio Habsburg sačinjavaju Yaroslav Sadovyy (klarinet), Mia Grubišić (violončelo) i Ivan Batoš (klavir). Izvodit će djela: nadvojvode Rudolfa von Habsburg-Lothringena Domenica, Roberta Muczynskog, Mirka Krstičevića i Carla Frühlinga.

 

 

Mia Grubišić, Ivan Batoš i Yaroslav Sadovyy

Mia Grubišić, Ivan Batoš i Yaroslav Sadovyy

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.