Hrvatski radio

Radio Split

Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

07.08.2020.

19:07

Autor: Vesna Relić

Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Foto: - / -

O svetkovini Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira, u subotu 8. kolovoza, hodočašće mladih čudotvornoj Gospi Sinjskoj, od prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu do svetišta Gospe Sinjske u Sinju. Duhovni susret započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom

pomirenja, te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Nakon svete mise mladi kreću na hodočašće prema svetištu Gospe Sinjske. Ove godine, noćno hodočašće neće ići kao do sada glavnim prometnicama od Solina, Klisa, Dicma do Sinja, već će se ići, po prvi put, novom rutom tzv. Stazom Gospi Sinjskoj koja se sastoji od sljedećih dijelova: Gospin otok u Solinu: Ulica Gašpina mlinica - Bili brig - Pleštinići - Klis Megdan;, Željeznička postaja „rere“ Klis: Klis Grlo - Dugopolje (nadvožnjak na brzoj cesti); KapelicaU Vikend programu vas darivamo i razgovaramo: o trogirskom festivalu klasične glazbe... i Miron Hauser govorit će o glazbi... hodočastit ćemo s mladima do Sinja...zaplovit ćemo Neretvom - u lađama... provjeriti turističke rezultate u Imotskom, Makarskoj i Braču... upozoriti na onečišćenje mora - čikovima cigareta... pogled ćemo upraviti ka nebu - prema Mjesecu, Marsu i Perzeidima... ugostit ćemo sa prvu Hrvaticu u povijesti Međunarodnog olimpijskog odbora...Urednica je Vesna Relić Gospe u Dnu Polja: hotel Katarina - Ulica sv. Mihovila, Ulica kraljice Jelene i Ulica sv. Jeronima - kapelica Gospe od Ružarija; Križice: “rerom“ do centra Dicma; Željeznička postaja „rere“ Dicmo: Kukuzovac (odmorište); Kukuzovac: „rerom“ kroz Brnaze i Svetište Gospe Sinjske.

Staza Gospi Sinjskoj je obilježena znakovima, a hodočasnike će uz policiju tj. Službu za sigurnost cestovnog prometa pratiti i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja i djelatnici Hitne medicinske pomoći. Umjerenim hodočasničkim hodom iz Solina za Sinj stigne se otprilike za osam sati. Hodočasnike organizatori obavještavaju kako je sa sobom potrebno ponijeti svjetiljke, prikladnu obuću i odjeću (po mogućnosti reflektirajuće prsluke), te da slijede upute policije i volontera. Potrebno je također slijediti sve upute vezane uz COVID-19.

U nedjelju, 9. kolovoza, u 6 sati, u dvorištu samostana završava hodočasnički put sa sv. misom koju predvodi generalni vikar mons. Miroslav Vidović.

Sve vas pozivamo da sudjelujete na ovom tradicionalnom hodočašću u što sabranijoj molitvi, kako osobnoj tako i zajedničkoj, a poglavito u sakramentu ispovijedi i na svetim misama, kako u Solinu tako i u Sinju. Molimo svećenike ako su u mogućnosti biti u Solinu u subotu u 19.30 za ispovijed mladih hodočasnika“, poručuju organizatori.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.