Hrvatski radio

Radio Split

"Horizontalno i okomito", Biljana Bilbiloska u galeriji Studio 21.

23.08.2022.

12:34

Autor: Denis Šabić,Studio 21.

"Horizontalno i okomito"/Biljana Bilbiloska

"Horizontalno i okomito"/Biljana Bilbiloska

Foto: Galerija Studio 21. / Galerija Studio 21.

Izložba se otvara u srijedu, 24. kolovoza u 20:00 sati u galeriji Studio-21-. Na izložbi će biti predstavljeno 15 digitalnih grafika, inspirirane bizantskom umjetnošću.

"Oreol je svjetlosna jezgra, unutarnje sunce, nezapaljiva energija. Čak i kad bi ostale samo oreole, ikone bi izražavale suštinu u svoj njezinoj punini. Vrlo često patina vremena potamni oblike i konture likova predstavljenih na ikonopisu. Likovi se produbljuju ispod naslaga vremena. Cjelina postaje nova slika. I tada čistoća aureola dolazi u punom sjaju. Sjaju poput izlazećeg sunca. Na takvu čistoću pomislim kad gledam grafike Biljane Bilbiloske. Čistoća i jednostavnost u kojoj su ove grafike nastale slobodno se može nazvati - estetskom askezom.

Oreol na Biljaninim grafikama središte je svemira. Kompozicije se kreću oko osi ikonografske aure. Forme traže svjetlo, ponekad se nalaze, ponekad se gube kroz prostor kompozicije. Lica su obasjana tim Kristovim sjajem i ne postoje više za sebe, nego za nju. Sv. Ivan Damaskin je rekao da je “ikona nešto poput onoga što je na njoj naslikano”. Suština je uvijek nevidljiva i umjetnik samo sluti zlatnu prašinu Vječnosti.

Biljana Bilbiloska i Lukrecija Perišić

Biljana Bilbiloska i Lukrecija Perišić

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

Intervju-Biljana Bilbiloska i Lukrecija Perišić

Ova djela komuniciraju s prošlim vremenima i tehnikama starih majstora slikarstva. Zato su tako duboke, ali istovremeno tako jednostavne, kao pročišćene od taloga povijesti. Stilizacija bizantske estetike dovedena je do savršenstva minimalističkog likovnog poteza. Crtež je oštar i precizan poput napuknutog kristala. No, grafika je samo naizgled crno-bijela, boja je prigušena i raskošna, suptilno skrivena u energiji forme.

U osnovi ove grafike su kao prekid između dva umjetnička svijeta. Kao osobna ispovijest i molitva, intimni dnevnik koji nam umjetnica predstavlja. Oslikavanje unutrašnjeg hrama. Jer nema ničega tajnog što neće postati javno... Oni funkcioniraju kao moderne ikone."

(Nikola Pijanmanov, akademski slikar)

O umjetnici:

Biljana Bilbiloska (1980) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti, na Sveučilištu "Sv. Ćiril i Metod" u Skoplju, u Republici Sjevernoj Makedoniji, na odjelu za grafiku s grafičkim dizajnom. Do sada je imala šest samostalnih izložbi u Skoplju (Makedoniji), Beograd (Srbiji), a sada u Splitu, Hrvatskoj. Ima brojne skupne prezentacije u Makedoniji, Srbiji, Turskoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Francuskoj i SAD-u.

Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom i filmom.

Živi i radi u Skoplju.

Izložba je organizirana uz potporu Grada Splita, Ministarstva kulture RH i Ministarstva kulture Republike Makedonije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.