Hrvatski radio

Radio Split

Iseljevanje sa središnjeg dijela otoka Hvara

21.03.2019.

07:30

Autor: Mladen Vuković

Srećko Mileta u Boliviji

Srećko Mileta u Boliviji

Foto: - / -

Izložba "Sjećanja iz zemlje predaka - Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća" bit će otvorena u subotu 23. ožujka 2019. u 19:30 sati u Muzeju općine Jelsa – Galerija Kravata i bit će postavljena do 8. svibnja 2019.

Kustosi izložbe su dr. sc. Mladen Domazet, izv. prof. Odsjeka za povijest, Filozofski fakultet u Splitu i Marija Plenković iz Muzeja općine Jelsa.

Izložba Sjećanja iz zemlje predaka evocira fragmentiranu povijest najmasovnijeg iseljeničkog vala iz središnjeg dijela otoka Hvara u prekomorske zemlje. Dakako, riječ je o iseljeničkom valu čiji obuhvat i značaj premašuju granice otoka, a u fokusu ove mikrohistorije su mjesta središnjeg dijela otoka Hvara. Izložba objedinjuje kontekst iseljeništva s kraja 19. i početka 20. stoljeća temeljen na arhivskim dokumentima i privatne memorabilije koje u otočnim kućama čuvaju uspomenu na iseljene pretke. Intenzivni procesi iseljavanja s otoka započinju zbog urušavanja temeljnih gospodarskih djelatnosti – jedrenjačkog brodarstva, pomorske trgovine i vinogradarstva. Ti su procesi ostavili snažan biljeg na razvoj otoka i Dalmacije u cjelini, ali i na kolektivnu memoriju otočnog stanovništva.

Istraživanjem otočnih arhiva, dr. sc. Mladen Domazet prikupio je povijesne dokumente iz kojih se razabiru neka ključna mjesta iseljeničkog procesa: lokalne prilike, mogućnosti i uvjeti putovanja, iseljenička propaganda, savjeti za iseljenike i posljedice koje je ono ostavilo na razvoj otoka. Etnografskim istraživanjem u lokalnoj zajednici, Marija Plenković prikupila je pojedinačne i obiteljske iseljeničke priče kako ih pamte potomci otočnih iseljenika. Prikupljena pisma rodbini, fotografije i još pokoja memorabilija otkrivaju nam duboko osobno iskustvo ponekad višestrukih prelazaka oceana. Izbor prikupljene građe objedinjen je pod naslovom Sjećanja iz zemlje predaka kako bismo evocirali uspomenu na pojedinačne sudbine i duh vremena koji je mnoge naše ljude raselio po svijetu.

Zahvaljujemo svim suradnicima i prijateljima Muzeja općine Jelsa na suradnji u realizaciji izložbe Sjećanja iz zemlje predaka. Izložba je realizirana sredstvima Općine Jelsa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice općine Jelsa.

Muzej općine Jelsa u svojoj je viziji aktivan dionik kulturnog i društvenog života lokalne zajednice i promotor kulturnih identiteta vlastite zajednice u prošlosti i sadašnjosti. Kao takav otvoren je najširoj javnosti, a potiče neformalno učenje, kritičko promišljanje tradicije, umjetničku produkciju u svrhu podizanja razine kulturnog života i doprinosa stvaranju otvorene i kreativne zajednice. Iz te vizije proizlazi težnja da izložbeni program u galeriji Kravata doprinese poznavanju vlastite kulturne povijesti, turističkoj promidžbi destinacije, ali i potakne lokalno stanovništvo na aktivnu participaciju u kulturnim i umjetničkim praksama te postane mjesto suvremene umjetničke produkcije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.