Hrvatski radio

Radio Split

Ivanu Tolju Plaketa "Dobrojutro more"

04.08.2021.

23:25

Autor: Mladen Vuković

Foto Mladen Vuković

Foto Mladen Vuković

Foto: - / -

Na programu 25.-ih pjesničkih susreta Dobrojutro more u Gornjoj Podstrani, u organizaciji Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika, u Čitovnici je otvorena izložba slika članova Likovne udruge „Ante Kaštelančić” iz Podstrane, a zatim je održana tradicijska pjesnička večer

na kojoj su svoj estihove govorili Divna Ban, Drago Čondrić, Darija Žilić, Katarina Makjanić, Hrvoje Marko Peruzović, Ivan Kramar, Miljenka Koštro, Nađan Dumanić, Nada Topić i akademik Luko Paljetak, uz napjeve ženske klape Ventula, pod umjetničkim vodstvom profesorice Sare Dodig-Baučić.

Na početku jubilarne 25. svečanosti goste i posjetitelje pozdravili su predsjednik Matice hrvatske u Podstrani dr. Darijo Radović, u ime Središnjice MH Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i načelnik Općine Podstrana Mijo Dropuljić.

Plaketu DHK "Dobrojutro more" za trajan doprinos hrvatskom pjesništvu dobio je Ivan Tolj, književnik i general Hrvatske vojske, o čijem djelu je govorio Đuro Vidmarović, naglasivši da je Tolj prešućivani pjesnik koji je još u bivšem režimu pisao sa snažmom nacionalnom i domoljubnom, ali i ekumenskom crtom.

U svom slovu laureat Tolj je rekao da je proživio "što-kaj-ča" hrvatski jezični triler, zahvalio se obitelji u potpori svom stvaralaštvu, koje još nastaje premda ne objavljuje, naglasivši da je sretan što mu se nagrada dijeli uoči Dana pobjede, da je veliki doprinos u Domovinskom dala njegova zavičajna Hercegovina, te da smo stvorili suverenu hrvatsku državu, kojoj svi moramo još dosta pridonijeti da bude još bolja i pravičnija.

Cjelovito obrazloženje tiskano je u knjizi 25. Dobrojutro more 2021. u kojoj su i stihovi pjesnika koji su nastupili prošle i ove godine u Podstrani na ovim pjesničkim susretima koji su pokrenuti 1997. u slavu dana pobjede, nazvani po antologijskim stihovima Josipa Pupačića, čiju 50. obljetnicu tragične smrti obilježavamo ove godine.

Evo što je Ivan Tolj kazao nakon primanja Povelje:

Ivan Tolj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.