Hrvatski radio

Radio Split

Izložba “A la turka - orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje”.

24.05.2023.

08:16

Autor: Mladen Vuković, Etnografski muzej

Dio nošnje

Dio nošnje

Foto: Etnografski muzej Split / Etnografski muzej Split

U Etnografskom muzeju u Splitu u četvrtak 25. svibnja u 12 sati bit će otvorena izložba “A la turka - orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje”. Autori izložbe su Josip Forjan i Ivana Mihajlic.


Značajan utjecaj na odijevanje određenih hrvatskih krajeva izvršila je višestoljetna prisutnost i blizina Osmanskog carstva, odnosno tursko-orijentalni utjecaji. Ti utjecaji vidljivi su na tradicijskoj odjeći na pojedinim prostorima Republike Hrvatske, a osobito na odjeći hrvatskih nacionalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu. Utjecaji se ogledaju na stilovima odijevanja, krojevima odjevnih predmeta, načinima izrade i urešavanja tkanina, te nazivlju pojedinih odjevnih dijelova.

Snažni orijentalni utjecaji vidljivi su na tradicijskoj odjeći, ali ih prepoznajemo ih u stilovima odijevanja, tkaninama za izradu i krojevima odjevnih predmeta, načinima izrade i urešavanja tkanina, te nazivlju pojedinih odjevnih dijelova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.